Komise navrhla na ředitele hradecké nemocnice profesora Paličku

27. 7. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrová komise doporučila ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) jmenovat do funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové dosavadního náměstka Vladimíra Paličku. Informaci potvrdil ředitel odboru komunikace ministerstva Jan Štoll. Komise vybírala ze tří kandidátů, Paličku doporučila jednomyslně.


„Výběrová komise pana profesora Paličku doporučila na funkci nového ředitele, je na zvážení pana ministra, zda se jejím doporučením bude řídit,“ uvedl Štoll.

Předchozího ředitele nemocnice Romana Prymulu odvolal ministr 30. června kvůli konfliktu zájmů. Hlavním důvodem podle ministerstva byla skutečnost, že „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Prymula tvrzení ministerstva odmítl s tím, že se bude bránit právní cestou.

Palička je lékařským náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové. V letech 2003 až 2010 byl děkanem královéhradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, nyní je proděkanem pro zahraniční styky a vnější vztahy. Působil také jako přednosta Ústavu klinické biochemie a diagnostiky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové, v současnosti v této nemocnici vede Osteocentrum.

Palička se narodil v roce 1946 v Prostějově. Vystudoval Lékařskou fakultu Palackého Univerzity v Olomouci, obor všeobecné lékařství. Pracoval v nemocnici v Bruntále s praxí na interním, chirurgickém oddělení a následně na oddělení klinické biochemie. Od roku 1984 pracuje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Je profesorem vnitřního lékařství a místopředsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně, čestným předsedou České společnosti klinické biochemie a předsedou Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu Purkyňovy lékařské společnosti a je také členem mnoha dalších českých i mezinárodních odborných společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?