Nizozemský soud uvalil vazbu na dva muže kvůli aféře s vejci

16. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nizozemský soud včera uvalil vazbu na dva podnikatele zapletené do aféry kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích. Dva muže ve věku 24 a 31 let zadržela policie minulý týden ve čtvrtek, uvedla agentura AFP.


„Soudce rozhodl, že je nyní dostatek důkazů k tomu, aby muži zůstali ve vazbě,“ uvedl místně příslušný soud v provincii Overijssel. Oba jednatelé dezinfekční firmy používali podle soudu fipronil na drůbežích farmách v Nizozemsku. Ohrozili tak zdraví veřejnosti, přičemž existuje podezření, že o zákazu používání tohoto preparátu věděli.

Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Desetitisíce až statisíce vajec či příbuzných produktů byly vyvezeny také do Británie, Dánska, Rumunska, Polska či na Slovensko.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?