Novým náměstkem ministra zdravotnictví bude Prymula

27. 2. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Náměstkem pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví bude od března bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Roman Prymula.


Místo náměstka je neobsazeno od loňského března, kdy rezignoval Josef Vymazal (za ANO). Třiapadesátiletý Prymula od prosince působí jako poradce ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD).

Místo náměstka pro zdravotní péči bylo téměř rok neobsazené, ministerstvo na tuto pozici opakovaně vypsalo výběrové řízení. V posledním, které úřad vypsal letos v lednu, uspěl Prymula, který řekl, že nastoupí k 1. březnu.

„Zná dokonale odbornou společnost, mezinárodní kontext, protože řídil velkou nemocnici, je univerzitním pracovníkem. Mně se jeví jako skoro ideální kandidát,“ řekl dnes k Prymulovi ministr Ludvík.

Prymulu, který je zároveň předsedou České vakcinologické společnosti, z pozice šéfa královéhradecké nemocnice loni v červnu odvolal Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD). Jako důvod uvedl, že Prymula inkasoval desítky milionů korun od společnosti, kterou vlastnila jeho dcera. Prymula tvrzení ministra odmítl. Dnes se jej zastal i Ludvík. „Obvinění byla prošetřena a ukázala se jako bezdůvodná,“ řekl.

Na ministerstvu jsou v současnosti dva političtí náměstci a čtyři odborní, kteří podléhají služebnímu zákonu. Prymula bude pátým. Počet odborných náměstků se snížil od letošního ledna poté, co Ludvík po svém nástupu na ministerstvo prosadil v prosinci návrh na úpravu služebních míst. Argumentoval snahou o racionalizaci a zefektivnění činnosti úřadu. Podle náměstkyň, které na úřadu musely skončit, byl ale tento krok účelový.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?