Odcházet nechceme, jen nám přidejte, žádají lékaři kraj

25. 5. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Z pelhřimovské nemocnice odejde polovina lékařů. I takto černě by mohla skončit výzva Lékařského odborovéhoklubu. Pokud po volbách nový ministr zdravotnictví nevyslyší požadavky odborů, podají lékaři k 31. prosinci 2010 hromadnou výpověď.


Mimo jiné požadují zvýšení základního platu lékaře.

V Pelhřimově pobírají kvalifikovaní lékaři až padesát tisíc hrubého měsíčně, velkou část mzdy však tvoří příplatky za přesčasy. A právě to by chtěly odbory změnit.

„Práce bez přesčasů je hodnocená špatně,“ říká místopředseda Lékařského odborového klubu Lukáš Velev. V Pelhřimově si lékař bez přesčasů vydělá asi sedmadvacet tisíc korun.

Hrozby se nebojí

„Pro mě osobně je daleko důležitější vzdělávání lékařů, i když peníze hrají také značnou roli. Nejsou však prioritní věcí, kterou bych změnil,“ řekl Hynek Poul, zástupce primáře Oddělení hematologie a transfuziologie pelhřimovské nemocnice s tím, že on sám výzvu podporuje.

Nicméně na otázku, zda by v případě nevyhovění výzvě odešel, odpovídá zdrženlivě. „Myslím si, že bych neodešel. Jsem tady pracovně i lidsky spokojený,“ uvedl Poul.

K tomu se přidává i mladá lékařka neurologie Ladislava Machová. „O odchodu neuvažuji, i když nějakou tu korunu navíc bych určitě ocenila. Do ciziny mě to však příliš netáhne,“ sdělila Machová.

Špatně ohodnocená práce lékařů je přesto podle Veleva důvodem chybějících odborníků ve zdravotnictví. Hrozby hromadného odchodu lékařů se však vedení pelhřimovské nemocnice příliš nebojí.

„Samozřejmě že s touto variantou počítat musíme. Pokud nastane, tak jí s naší ekonomickou silou nejsme schopni zabránit. Všechno je to pouze nátlaková akce,“ myslí si ředitel nemocnice Pavel Hrala.

Naplněné stavy

Pelhřimovská nemocnice má jako jedna z mála téměř plné lékařské stavy. Chybí pouze lékař na oddělení ORL. „O prázdninách by měli ještě přijít absolventi lékařských fakult. Ti by měli případné mezery zaplnit,“ podotkl Hrala a dodal, že za nechuť pracovat v českých nemocnicích podle něj nemohou jen platy.

„Mladí mají možnost poznat svět, to je určitě lákavé. Pokud ale chce lékař něčeho v životě dosáhnout, musí se pravidelně vzdělávat, a to nevím, jestli je mu v zahraničí umožněno,“ upozornil Hrala.

Trn z paty vytrhávají i lékaři ze zahraničí

Čím dál více se proto stává, že zahraniční lékaři míří za prací do České republiky. Výjimkou není ani pelhřimovská nemocnice. Problémem však v mnoha případech bývá komunikace s pacienty, která často vázne.

„Když není jiná možnost, tak cizince zaměstnáme. Určitě je značnou přítěží, když neumí pořádně česky, ale zkoušet z češtiny ho nemůžu. Je lepší mít špatně hovořícího cizince, než nikoho,“ řekl razantně ředitel nemocnice Pavel Hrala.

Nové prostředí

Požadavkem odborů je, aby se mzda lékařů vyšplhala na 35 400 korun, u atestovaného pak na 70 800 korun.

Lékaře v pelhřimovské nemocnici by proto mohlo udržet i nové prostředí dokončované rekonstrukce nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?