Peníze na hospice budou v úhradové vyhlášce na příští rok

30. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Stamiliony na péči o umírající v hospicích by měly být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) už v úhradové vyhlášce na příští rok.


V Česku podle ministra fungují zhruba tři desítky zařízení poskytující paliativní péči, neexistuje zatím ale přesná definice takové služby. Vláda dnes zmocněním v zákoně o sociálních službách odsouhlasila, že přesnou definici přinese souběžná novela předpisu o zdravotních službách. Obě úpravy posoudí Sněmovna buď už na dubnové, nebo květnové schůzi.

„Péče o umírající bude oficiální službou a podle toho bude hrazena,“ uvedla po jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Kamenné hospice budou zdravotnická zařízení, ve kterých ale budou také poskytovány sociální služby, konstatovala.

„Největší problém byl v tom, že v Česku se hovoří o tom, že máme hospice, ale v zákoně slovo hospic nenajdete,“ řekl Ludvík po jednání novinářům. Dnes se podle něj podařilo do zákona o sociálních službách dostat zmínku, že v zákoně o zdravotních službách může být definováno, co je to hospic. Ministerstvo zdravotnictví pak určí, jakou kvalifikaci musí mít lidé, kteří tam mají pracovat, a jaké přístrojové vybavení by hospice měly mít. „Třetí, v podstatě relativně nejjednodušší věcí, je do úhradové vyhlášky pro rok 2018 vyhradit nějaké částky peněz,“ uvedl Ludvík.

Podle ministra půjde o klasickou zdravotní službu pro lidi v poslední fázi života, zhruba v posledním měsíci.
Ministr připomenul, že Všeobecná zdravotní pojišťovna už realizuje pilotní program financování hospiců. „Tušíme, kolik těch poskytovatelů je. Když sečtete mobilní i kamenné hospice, tak jich je v České republice 29,“ uvedl. Nejde tak podle něj o miliardy, ale o stovky milionů korun. Jakmile se úhrady na paliativní péči do úhradové vyhlášky dostanou, bude to podle Ludvíka „navždy“. „Jak už to tam jednou bude, tak už se to bude každoročně replikovat,“ uvedl.

Úhradovou vyhlášku musí ministerstvo předložit každý rok do konce října, ještě předtím bude muset připravit vyhlášku o věcném a personálním vybavení hospiců. Na ní už podle Ludvíka úřad pracuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?