Píšete výpovědi? Lékaři mlčí

15. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
O tom, jaká je v Prostějově situace, nechtějí zdravotníci zapojení do výzvy Děkujeme, odcházíme najednou mluvit.


Manévrování a neochota sdělovat jakékoli informace provází na Prostějovsku aktivity lékařů zapojených do výzvy Děkujeme, odcházíme. Zdravotníci by právě měli sepisovat výpovědi a předávat je zástupcům Lékařského odborového klubu. Ten je pak prostřednictvím právníka rozešle zaměstnavatelům.

„Jde o závažný právní akt, zatím tedy nebudeme žádná čísla sdělovat,“ prohlásil olomoucký krajský koordinátor Lékařského odborového klubu Petr Šafránek. Jeho prostějovský kolega byl ještě méně sdílný. „Pan Šafránek už mě upozornil, že tyhle informace sháníte. Máme uzavřenou dohodu, a to i s vedením nemocnice, že nebudeme zveřejňovat žádné předběžné informace. Zavolejte si v pátek odpoledne,“ reagoval Petr Konečný z Nemocnice Prostějov. Nechtěl dokonce potvrdit ani údaje, které zveřejnil před měsícem.

„K této otázce nemám zájem se jakkoli vyjadřovat, máte nějakou jinou?“ odmítl rázně dotaz, kolik prostějovských lékařů se k výzvě svým podpisem připojilo.

Přitom ještě v listopadu tvrdil, že výzvu Děkujeme, odcházíme podporuje více než polovina lékařů nemocnice v Prostějově. Řekl tehdy, že se k ní připojili všichni lékaři z gynekologického oddělení, téměř všichni na ARO a dvě třetiny chirurgů. Velkou podporu měla mít výzva i mezi lékaři ambulantní medicíny, operačního oddělení, anesteziologie a interny.

Cesta lékařů od podpisu výzvy, v níž deklarují svůj zájem o zvýšení platu, až k podpisu dokumentu, kterým se vzdávají pracovního místa, je tedy podle všeho velmi dlouhá a složitá. Vedení Lékařského odborového klubu ovšem předpokládá, že počet podaných výpovědí bude daleko vyšší než deklarovaná podpora výzvy.

„Například na Vysočině už podepsalo výpověď osmdesát procent lékařů. Z Olomouckého kraje zatím nemám ani předběžná čísla, jednání tam stále probíhají,“ komentoval situaci šéf lékařského odborového klubu Martin Engel.

Jasno by mělo být závěrem tohoto týdne. Na pátek plánují lékaři v kraji uzavřít přebírání výpovědí a budou mít tedy k dispozici definitivní údaje.

„Se svými výpověďmi se však i po tomto termínu mohou lékaři připojovat samostatně,“ upozornil Petr Konečný.

Vedení prostějovské nemocnice prý zatím nemá představu, kolik lékařů skutečně výpověď podá. „Vedení klubu nám ještě neoznámilo žádná čísla. Čekáme je koncem týdne,“ uvedla mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská.

Na hodnocení možných dopadů je ještě brzy. Situace v nemocnicích provozovaných Agelem je totiž jiná než ve státní sféře. „V rámci kolektivní smlouvy mají naši zaměstnanci zaručený růst mezd i v příštím roce. Snižovat mzdy rozhodně nebudeme, a to i přesto, že mají poklesnout platby od pojišťoven,“ prohlásila Szotkowská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?