Překupník prý získával léky na základě padělaných receptů

27. 3. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravský krajský soud bude řešit případ údajného překupníka léčiv Vlastimila Hýžy. Podle obžaloby nabízel přes internet velké množství léků na spaní, které jsou jen na předpis. K jejich získání využíval padělané lékařské recepty.


Jméno obžalovaného figuruje i v dalším podobném případu. V něm je od roku 2012 obžalován z toho, že nelegálně prodával velké množství léčiv, která mu prý dodával bývalý lékař ostravské věznice Heřmanice Antonín Strapina.

„Tento případ ještě není skončený,“ řekla mluvčí ostravského soudu Lucie Olšarová. Dodala, že podle nové obžaloby muž s léky nelegálně obchodoval v letech 2014 až 2016. Celkem takto údajně prodal 3600 balení v hodnotě přesahující 1,6 milionu korun. Další větší množství léků u něj policie našla. „Souzen bude za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ve vězení může strávit až 12 let,“ uvedla mluvčí.

V druhé kauze, kterou stejný soud řeší od roku 2012, je s Hýžou obžalován i bývalý lékař ostravské věznice Heřmanice Strapina. Ten svému komplici podle obžaloby prodával léky se ziskem. Hýža je pak dále nabízel přes internet a utržil za ně více než 5,6 milionu korun. Šlo o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu - Adipex, antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou Neurol, Lexaurin nebo Xanax. Podle obžaloby se jeden z odběratelů nelegálně prodávaných tablet stal na těchto lécích závislý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?