Slovenská ATE odmítá pochybnosti o nízké ceně své nabídky

8. 12. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská firma Air-Transport Europe (ATE) odmítá pochybnosti o nízké ceně své nabídky.


Slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), jejíž vítězství v tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Ústí nad Labem v pondělí ministerstvo zdravotnictví zrušilo, odmítá pochybnosti o nízké ceně své nabídky. Podle mluvčí ATE Zuzany Hopjakové jsou tvrzení konkurence, která výsledek napadla u antimonopolního úřadu, neprofesionální a účelová. Firma dosud nedostala od ministerstva oficiální informaci o zrušení výsledku tendru. Připravuje se ale na převzetí stanoviště v Olomouci, které má podle podepsané smlouvy od ledna provozovat.

Antimonopolní úřad už v listopadu zakázal ministerstvu předběžným opatření podpis smlouvy s ATE na provoz ústecké základny. Pochybnosti ÚOHS se týkaly nízké ceny nabídky. ATE podle Hopjakové při kalkulaci vycházela z rozdílného rozsahu služby, který musí provozovatel v ČR a na Slovensku zajistit. Na Slovensku musí firma na rozdíl od ČR zajistit i zdravotnickou posádku vrtulníku, její výcvik a vybavení. Rozdílné náklady jsou podle mluvčí také například v provozování a údržbě hangárů, prostor pro posádky i heliportů.

„Na základě tohoto porovnání považujeme tvrzení konkurence týkající se dumpingové ceny za neopodstatněné, zavádějící a vysoce nekvalifikované. Bylo by zajímavé porovnat cenovou nabídku všech uchazečů o jednotlivá střediska,“ uvedla Hopjaková. Nepoměr v ceně mezi stávajícím provozovatelem a nabídkami účastníků soutěže ze Slovenska a Rakouska může podle ní svědčit o tom, že letecká záchranná služba byla v ČR dosud předražená.

ATE, která ve své domovské zemi působí od roku 1991 a v současnosti zajišťuje nepřetržitou leteckou záchrannou službu ze sedmi základen, se nechce k průběhu výběrového řízení, ani k jeho průtahům vyjadřovat. Firma čeká na stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který tendr na podnět konkurenční firmy DSA posuzuje, a další postup ministerstva. „Zatím nám nebylo doručeno žádné oficiální rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o zrušení vítěze na provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji,“ napsala Hopjaková.

Na dotaz, zda firma uvažuje o nějakých krocích v případě, že by ÚOHS její vítězství zrušil, mluvčí uvedla: „V závislosti na postupu ÚOHS a definitivním rozhodnutí ministerstva připravíme příslušnou analýzu a zvolíme potřebné kroky a postupy, abychom obhájili svoji nabídku a koneckonců i svoje dobré jméno.“

ÚOHS zkoumá výsledek tendru i v případě olomouckého stanoviště. Kvůli podepsané smlouvě ale zřejmě nehrozí, že by zakázal plnění zakázky. ATE počítá s tím, že bude od ledna se svým záchranářským vrtulníkem z Olomouce létat. Na převzetí základny tým ATE podle mluvčí pracuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?