Středoškoláci se na den stanou lékařskými fyziky

16. 1. 2017 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět desítek středoškoláků se 18. ledna na den stane lékařskými fyziky. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze (FJFI ČVUT) jim touto akcí chce přiblížit studijní obor Radiologická fyzika, který kombinuje fyziku a medicínu.


Ionizující záření se v posledních letech často používá v medicíně i v průmyslu. ČTK o projektu informovala mluvčí univerzity Andrea Vondráková.

Radiologičtí fyzici se stávají nepostradatelnými členy lékařských týmů. V tuzemsku i zahraničí přibývají specializovaná léčebná centra využívající ionizační záření. V nich je zapotřebí stále více specialistů, kteří se starají o rentgeny, klinické urychlovače a o další vybavení. Zajišťují radiační ochranu a také plánují léčbu pacientů.

Obor Radiologická fyzika se v Česku vyučuje pouze na katedře dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI ČVUT. „Radiologický fyzik je úžasné povolání, které spojuje jadernou fyziku a medicínu, teorii a praxi. Na rozdíl od jiných jaderných oborů můžete i jako fyzik přímo zachraňovat lidské životy. Kromě práce v nemocnici mají absolventi řadu dalších možností uplatnění - ve vědě, komerční sféře nebo ve státní správě,“ uvedla v tiskové zprávě organizátorka akce Tereza Hanušová, která vedle akademické půdy působí také v pražské Thomayerově nemocnici.

Den lékařským fyzikem začne na fakultě seznámením s oborem a představením jeho dvou odvětví. Pak si účastníci prakticky vyzkoušejí práci s radionuklidovým ozařovačem a zubním rentgenem. Budou moci cvičně sestavit plán léčby zářením. Program zakončí exkurze. Středoškoláci si budou moci vybrat z různých oddělení nukleární medicíny, radioterapie nebo radiodiagnostiky ve špičkových nemocnicích v Praze.

Všech 50 účastnických míst je již zaplněno. Fakulta ale plánuje akci zopakovat na konci června, kdy se do ní budou moci více zapojit zájemci z nižších ročníků středních škol, tentokrát měli přednost maturanti.

Na vysokých školách v těchto týdnech vrcholí boj o uchazeče, kteří by mohli nastoupit v akademickém roce 2017/2018. Termín, dokdy je možné podat přihlášku, se na různých vysokých školách i fakultách liší. FJFI ČVUT přijímá přihlášky do konce března.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?