Transplantační centru FNO má 25 let, transplantovalo 961 ledvin

28. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Transplantační centrum Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) si letos připomíná 25 let od svého vzniku.


Centrum, které se zaměřuje na transplantace ledvin, jich za čtvrtstoletí své existence provedlo 961. Jedno ze sedmi specializovaných pracovišť v Česku se může pochlubit také několika výjimečnostmi, řekl dnes novinářům vedoucí lékař Pavel Havránek.

„Deset let po založení transplantačního centra jsme uskutečnili republikově první laparoskopický odběr ledviny ze živého dárce k příbuzenské transplantaci. Od té doby děláme všechny příbuzenské transplantace laparoskopicky. S těmito odběry pak začala všechna transplantační centra a dneska se to provádí ve všech centrech a je to rutinní metoda,“ uvedl Havránek. Upřesnil, že centrum dosud provedlo 61 transplantací od žijících dárců a dalších 900 ledvin bylo od zemřelých dárců.

Za významný milník považuje Havránek rovněž rok 1994, kdy centrum získalo grant na transplantaci ledvin od zemřelých malých dětí dospělým příjemcům. „Jsme jediné pracoviště v republice, které tyto transplantace provádí. Je to taková raritní věc, před tím se tyto transplantace neprováděly,“ vysvětlil Havránek. Podle něj jde o velmi náročnou transplantaci, protože ledviny dítěte jsou malé a na velmi jemných cévách. „Tyto ledviny musíte transplantovat tomu dospělému příjemci. Pokud všechno dopadne dobře, tak ty ledviny v tom těle rostou. Nedorostou do běžné velikosti, ale funkci mají výbornou,“ řekl Havránek. Celkem takto centrum transplantovalo 14 ledvin.

Podle něj má centrum velmi dobré výsledky. Pacientů, kterým v něm byla ledvina transplantována, přežívá 95,9 procenta. V současné době centrum pečuje o 370 pacientů s funkčním štěpem. Na čekací listině má v současnosti zhruba 40 pacientů, podle Havránka lidé většinou přichází na transplantaci do jednoho roku od zápisu na čekací listinu.

Dva měsíce po transplantaci ledviny je i čtyřicetiletý Pavel Kamrád, který doufá, že se brzy bude moci vrátit do práce i k běžným životním aktivitám. „Mám chronické onemocnění ledvin, které jsem zdědil po rodičích, takže jsem sledovaný asi od 11 let, kdy se přišlo na to, že mám nějakou vadu. Chodil jsem na pravidelné prohlídky, nic se nedělo, až před dvěma lety se hodnoty začaly kazit, funkce ledvin se začala zhoršovat, takže jediné východisko byla transplantace,“ podotkl Kamrád, který je zatím stále v klidovém režimu.

Přiznal, že transplantace byla náročná a doslova si sáhl na dno. „Péče ve fakultní nemocnici byla výborná, myslím, že udělali maximum, co mohli,“ podotkl Kamrád.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?