USA končí s financováním populačního fondu OSN

4. 4. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy končí s finanční podporou Populačního fondu Organizace spojených národů (UNFPA), který je zaměřen na otázky rodinného plánování a péče o matky a děti ve více než 150 zemích světa.


Americké ministerstvo zahraničí zdůvodnilo krok tím, že fond „podporuje či se podílí na řízení programu nucených potratů a nedobrovolné sterilizace“. Podle agentury Reuters jde o první ze slíbených kroků prezidenta Donalda Trumpa, který je odpůrcem potratů a chce omezit americké financování programů OSN.

Trump po lednovém nástupu do funkce vyhlásil, že hodlá snížit finance pro americkou diplomacii a zahraniční pomoc o 28 procent, na čemž se má podílet omezení podpory pro fondy OSN, jejichž jsou USA zásadním přispěvatelem.

„Podpora, kterou jsme dlouhá léta dostávali od americké vlády i obyvatel zachránila desetitisíce matek před smrtí či postižením, kterým šlo předejít, což bylo zvláště patrné během současné rychle se rozvíjející globální humanitární krize,“ uvedl fond v prohlášení reagujícím na zprávu amerického ministerstva.

Tvrzení, že fond podporuje nucené potraty či násilné sterilizace, se podle prohlášení nezakládá na pravdě.

Zahraniční vlády přispívají do fondů OSN dobrovolně. USA byly v posledních letech mezi čtyřmi nejvýznamnějšími dárci UNFPA, jemuž v roce 2015 přispěly částkou 75 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?