V Seči by mohla být další výjezdová stanice záchranky

23. 3. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj zvažuje, že by v Seči na Chrudimsku mohla vzniknout nová výjezdová stanice zdravotnické záchranné služby.


Mohla by stát v blízkosti stanice profesionálních hasičů, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Končící ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda je ale toho názoru, že oblast je sanitkami pokryta dostatečně a peníze by bylo možné využít jinde účelněji.

„My jsme nebyli iniciátorem základny na Seči, máme jiné priority, které musíme hasit. Nedostal jsem na to žádné finanční krytí, přitom provozní náklady nelékařské posádky jsou čtyři až pět milionů korun za rok,“ řekl Svoboda. Podle něj je Seč a okolí bez problémů obsloužena sanitami z Chrudimi, Hlinska nebo Čáslavi.

Pardubický kraj zatím v rozpočtu pro účely výstavby nové stanice prozatím vyčlenil 500.000 korun. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) má sečská radnice v plánu vybudovat novou hasičskou stanici pro dobrovolné hasiče v těsném sousedství současné stanice profesionálních hasičů, města jsou i pozemky. „Součástí této stanice by měl být prostor právě pro krajskou záchranku,“ uvedl Netolický. Podle něj je nutné posílit záchranku v oblasti, kde se zvyšují kapacity ubytovacích zařízení.

Svoboda poukazuje na to, že z některých bývalých rekreačních zařízení na Seči vznikly komerční penziony pro seniory. Ty často nedisponují lékařem a ke klientům volají záchranku, což podle něj není vždy účelné.
Počet stanic krajské záchranné služby v předchozích letech rostl, nyní je výjezdních stanovišť 16, z toho dvě v Pardubicích. Naposledy bylo otevřeno nové stanoviště ve Skutči. V Holicích, Pardubicích, Vysokém Mýtě a Chrudimi by se měly za 100 milionů korun vybudovat v letech 2018 a 2019 nové, současné základny jsou nevyhovující.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?