MSF zveřejňují vyšetřovací zprávy o útocích na nemocnice v Jemenu

29. 9. 2016 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři bez hranic (MSF) ukončili interní vyšetřování dvou útoků na zdravotnická zařízení v Jemenu, která tam provozovali či podporovali. Nyní zveřejňují dvě zprávy, které oba útoky – na kliniku Lékařů bez hranic ve městě Taíz a nemocnici ve městě Abs – podrobně popisují.


TISKOVÁ ZPRÁVA MSF

Uvádějí také, co útokům předcházelo a následovalo.

Lékaři bez hranic naléhají na Radu bezpečnosti OSN, aby učinila praktické kroky k zamezení útoků na zdravotnická zařízení ve válkách.

Jeden útok zasáhl 2. prosince 2015 kliniku Lékařů bez hranic ve městě Taíz, druhý se odehrál 15. srpna 2016 a zasáhl nemocnici Abs v guvernorátu Hajjah. Při útocích zemřelo celkem dvacet lidí, většinou pacientů. Třicet dva lidí bylo zraněno. K oběma útokům se přihlásila koalice vedená Saúdskou Arábií.
V případě nemocnice ve městě Abs šlo už o pátý útok na zdravotnické služby podporované Lékaři bez hranic v Jemenu. Zároveň si tento útok vyžádal nejvíce obětí, včetně pracovníka Lékařů bez hranic. Z vyšetřování tohoto útoku, které provedli Lékaři bez hranic, vyplývá mimo jiné následující:

15. srpna 2016 kolem 15:35 místního času přijel do nemocnice civilní automobil, jenž svědci popsali jako taxi značky Toyota Corolla. Vezl lidi, kteří byli údajně zraněni při leteckém útoku v oblasti. Ochranka nemocnice automobil vizuálně zkontrolovala u brány, přičemž lidé vevnitř byli v civilním oblečení a ve voze nebyly vidět žádné zbraně. Pustila tedy vůz k místu, kde zdravotníci třídí raněné, a tam se jim začal věnovat pracovník Lékařů bez hranic.

V 15:40 místního času (zatímco pracovník Lékařů bez hranic odešel pro nosítka) dopadla na automobil raketa. Silný výbuch zcela zničil automobil, zanechal v zemi kráter a poškodil nemocnici. Při útoku zemřelo devatenáct lidí a dalších 24 jich bylo zraněno. V samotném vozidle uhořeli dva lidé, z nichž jedno bylo dítě.

Vyšetřování Lékařů bez hranic došlo k závěru, že srpnový letecký útok na nemocnici, který provedla koalice vedená Saúdskou Arábií, byl nevyprovokovaný a neospravedlnitelný. Nemocnice ve městě Abs byla v době útoku plně funkčním lékařským zařízením, byla náležitě označena a bojující strany rovněž znaly její GPS souřadnice. Zároveň nebyla porušena neutralita nemocnice. Nálet byl protiprávní bez ohledu na to, zda cílil na nemocnici samotnou či zmíněný automobil.

Ačkoliv okolnosti útoků na nemocnici Abs a Taíz se liší, oba incidenty spojuje fakt, že bomby zasáhly plně funkční lékařská zařízení, jejichž neutralita a nestrannost nebyla nijak narušena, neexistovaly legitimní důvody pro útoky a nemocnice chránilo mezinárodní humanitární právo.

Mimo okamžitých ztrát na životech a škod způsobených bombardováním, vedly útoky k ukončení aktivit Lékařů bez hranic, kvůli čemuž má už tak velmi zranitelné obyvatelstvo ještě horší přístup ke zdravotní péči. Lékaři bez hranic se totiž v důsledku bombardování nemocnice Abs stáhli z šesti zdravotnických zařízení v severním Jemenu.

Detaily týkající se incidentů popsaných v těchto dvou zprávách jednoznačně ukazují na způsob, jak je válka v Jemenu vedena - všechny válčící strany jsou naprosto lhostejné k životům civilního obyvatelstva.
Rada bezpečnosti OSN schválila v květnu rezoluci 2286. Od té doby však nebyly realizovány žádné konkrétní a viditelné kroky, které by vedly k naplnění jejího záměru.

Lékaři bez hranic naléhají na členy RB OSN, aby učinili zřetelné a praktické kroky, kterými by potvrdili, že rok 2016 byl tím posledním, kdy byly nemocnice masivně bombardovány, zatímco svět mlčky přihlížel.

Detailní zprávu o vyšetřování útoku na nemocnici Abs najdete ZDE, zprávu o útoku na nemocnici Tabs pak ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?