Před 15 lety Nizozemsko jako první na světě povolilo eutanazii

31. 3. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako první země na světě legalizovalo možnost úmyslně usmrtit pacienta s nevyléčitelnou nemocí za účelem zkrácení jeho utrpení před 15 lety, 1. dubna 2002, Nizozemsko.


Eutanazii (z řeckého thanatos=smrt a eu=dobrý) i dnes uznává jen velmi málo zemí, jedná se jen o Nizozemsko, Belgii, Lucembursko a Kolumbii. V některých dalších státech platí tzv. asistovaná sebevražda, tedy sebevražda vykonaná s pomocí jiné osoby. V České republice eutanazie povolena není.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií je v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě sebevrah sám; asistující například připraví sebevrahovi jedovatý nápoj a je sebevraždě přítomen, zajistí prostory a postará se o tělo, nápoj ale vypije sebevrah sám. Tzv. asistovaná sebevražda je v současnosti legální ve Švýcarsku, Německu, Japonsku, Kanadě a v šesti státech USA (Washingtonu, Oregonu, Coloradu, Vermontu, Montaně a Kalifornii) a ve federálním distriktu s hlavním městem Washingtonem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?