Prezident Zeman nebude vetovat protikuřácký zákon

6. 3. 2015 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Miloš Zeman nebude vetovat novelu zákona, která by zakázala kouření v restauracích. Řekl to dnes při své návštěvě Plzeňského kraje v Domažlicích na dotaz občanů. Normu ale musí nejprve schválit parlament.


I když by byl Zeman pro mírnější omezení kuřáků v restauracích, zákon vetovat nebude, protože „nechce svoje osobní zájmy nadřazovat nad zájmy lidí, kteří tvrdí, že kouření škodí zdraví“.

Změnu zákona předložilo hnutí ANO. Předloha zatím na plénu nepřekonala úvodní kolo projednávání. Loni v říjnu bylo přerušeno a poslanci se k němu zatím nevrátili. Širší normu chystá i ministerstvo zdravotnictví.

Předloha poslanců ANO zařazuje mezi místa, kde lidé nesmějí kouřit, vnitřní prostory veřejného stravování. Veřejnost je podle předkladatelů na restrikci připravena a pro provozovatele restaurací nebude představovat žádné náklady.

Zeman se ale domnívá, že v restauracích by bylo možné dojít i ke kompromisu mezi kuřáky a nekuřáky. „Já sám bych byl pro rozumné řešení, které by mohlo vyhovovat oběma stranám,“ uvedl. Velká většina restaurací má minimálně dvě místnosti, podle Zemana by tak stačilo, aby jedna z nich byla kuřácká a jedna nekuřácká. „Ať si každý vybere, kam půjde,“ uvedl.

Sál domažlického kulturního zařízení, kam přišlo na setkání několik set lidí, prezident rozesmál, když popsal, jak se k zákazu kouření postavil na Hradě: „Já už jsem zavedl přísná opatření na Pražském hradě. Na Pražském hradě se smí kouřit pouze v jedné jediné místnosti - a sice v té, kde se momentálně nachází prezident republiky,“ prohlásil. O tom, že Zeman podepíše protikuřácký zákon, mluvil už v lednu na tiskové konferenci jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko patří k benevolentnějším zemím - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musejí být od července 2010 označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?