ČLnK: Lékárníci jsou zdravotníci, požadují po vládě dodržení slova

26. 9. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V sobotu 24. září se opět sešli lékárníci z regionů celé republiky. Na svém setkání zhodnotili uplynulé období včetně slibu premiéra Bohuslava Sobotky ze dne 4. 5. 2016, že navýšení mezd si zaslouží všichni zdravotníci - v ambulantním i lůžkovém sektoru zdravotnictví.


TISKOVÁ ZPRÁVA ČLnK

Již dříve se lékárníci shodli, že je nutné změnit systém odměňování za lékárenskou péči tak, aby byla odměna za jejich práci pevná a byla oddělena od marže. Očekávaná změna však ze strany ministerstva zdravotnictví nepřichází.

Dva roky intenzivního úsilí a jednání s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami nestačily na to, aby se lékárníci dočkali spravedlivé odměny za svou práci. V posledních 6 letech přitom klesly platby pojišťoven především veřejným lékárnám i o desítky procent. V době konjunktury, kdy se na veřejném zdravotním pojištění vybírá více peněz, je segment lékárenské péče jediným, který nejenže nedostane za svou práci více zaplaceno, ale dokonce dostává rok od roku zaplaceno méně. Trpělivost lékárníků, kteří se řadí po boku lékařů a stomatologů mezi lékařská povolání, naráží na své hranice. Lékárníci, kteří jsou z více než 90 % zaměstnanci, žádají zvýšení platů, které dlouhodobě stagnují a v některých regionech i klesají.

Vzhledem k neochotě ministerstva zdravotnictví k tomu, aby byla lékárenská péče ohodnocena jako zdravotní výkon, vyzývají lékárníci poslance, aby se zasadili o zavedení tzv. dispenzačního poplatku, hrazeného z prostředků veřejného zdravotního pojištění, který by byl konečně oceněním jejich práce a pomohl by tak především lékárnám na malých obcích zmírnit dopady klesajících plateb od pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?