Čtyři ženy loni díky transplantaci získaly novou dělohu

17. 1. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku byly loni poprvé transplantovány dělohy, nový orgán získaly čtyři pacientky. Vyplývá to z údajů o transplantační aktivitě v loňském roce, které zveřejnilo Koordinační středisko transplantací (KST).


Celkem lékaři v roce 2016 provedli 802 transplantací, což je o devět více než o rok předtím. Nejčastěji šlo stejně jako v minulých letech o ledviny. Mírně vzrostl i počet dárců, evidováno jich bylo 262 zemřelých a 49 žijících. Transplantace děloh jsou součástí studie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a motolské nemocnice. Ze čtyř loňských transplantací pocházely podle mluvčí IKEM Veroniky Velcové dvě dělohy od žijících dárkyň a dvě od zemřelých. První orgán získala třicetiletá dcera, která se narodila bez dělohy, od své třiapadesátileté matky. Celkem by studie měla zahrnout 20 zákroků. Polovina pacientek by měla dostat orgán od živé dárkyně, polovina od zemřelé.

Transplantace dělohy může pomoci ženám, které se narodily bez tohoto orgánu či o něj kvůli nemoci přišly. Úspěch transplantace se podle ředitele KST Miloše Adamce hodnotí až ve chvíli, kdy žena díky novému orgánu porodí dítě.

Kromě toho lékaři loni vykonali 452 transplantací ledvin, což je ve srovnání s rokem 2015 o jednu méně. Celkem 179 pacientů získalo nová játra, což je o devět méně než v roce 2015, a 78 pacientů má nové srdce, což je ve srovnání s předchozím rokem o tři více. Mírně přibylo rovněž transplantací plic (ze 34 na 42) a slinivky (ze 37 na 41). Jednotky zákroků ročně se týkají také tenkého střeva a Langerhansových ostrůvků.

Přes 60 procent z celkového počtu transplantací měli loni na svém kontě lékaři v IKEM. „V loňském roce se nám podařilo zachránit život, a nebo zlepšit kvalitu života pacientům při 483 výkonech, kdy jsme transplantovali 483 orgánů,“ sdělil ředitel IKEM Aleš Herman. V institutu lékaři vykonají v průměru devět transplantačních zákroků týdně. V Česku je dalších šest transplantačních center, a to v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Plzni a pražské motolské nemocnici.

Meziročně o 12 přibylo dárců orgánů, především těch zemřelých. Lékaři loni získali orgány od 262 zemřelých a 49 žijících dárců. „Dárců bylo skoro jako v nejlepším roce 2014. Počty transplantací byly srovnatelné s minulými lety,“ řekl šéf KST Adamec.

K 12. lednu bylo na čekací listině zhruba 770 lidí, nejčastěji potřebují nové ledviny (508 pacientů), srdce (104 pacientů) a játra (81 pacientů). Asi deset procent lidí na čekací listině se každoročně nového orgánu nedočká a zemře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?