Do studie se mohou přihlásit stovky pacientů s duševní nemocí

18. 10. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Do vědecké studie se mohou přihlásit stovky pacientů s duševní nemocí, bipolární afektivní poruchou. Nemoc se projevuje depresí, mánií a podobně.


Pomohou jim takzvané chytré náramky vyvinuté společnost Mindpax hlídající zhoršení stavu. Do projektu aplikovaného výzkumu Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) a společnosti Mindpax už jsou zařazeny tři stovky pacientů, celkem jich může být i tisíc. Za Mindpax to řekla Klára Jakubcová.

K tomu aby, aby se stav pacienta nezhoršil a nebyla nutná hospitalizace, stačilo, kdyby se příznaky podchytily včas a člověk by upravil dávkování léků a v některých případech pouze spánkový režim, uvedl lékař Filip Španiel z NUDZ, který sídlí v Klecanech u Prahy.

Náramek nemocné hlídá a předpoví, kdy nemoc znovu propukne. S pomocí aplikace pro mobilní telefon umožňuje sledování a analýzu biomedicínských dat, například údajů o pacientově denní pohybové aktivitě a zejména o změnách spánku. Nyní náramek zkouší pacienti nejen v ČR, ale i v univerzitních nemocnicích v USA, Kanadě nebo Německu. „Čím více dat bude pohromadě, tím spolehlivěji systém vyhodnotí stav pacientů,“ uvedl Španiel.

Cílem výzkumu je bránit zhoršení stavu a návratu příznaků nemoci. Po ukončení studie budou účastníci moci využívat preventivního programu, a to s daty, která umožní rozpoznat jejich individuální časné varovné příznaky. „Naším cílem je zlepšení kvality života pacientů, snížení nákladů na zdravotní péči předcházením hospitalizace a zároveň pomoci lékařům lépe nastavit pacientům medikaci,“ dodal Španiel.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?