Klatovská nemocnice bude mít dočasného ředitele Zeithamla

23. 8. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem a předsedou představenstva Klatovské nemocnice se 1. září stane na přechodnou dobu předseda Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Zeithaml. Dočasně nahradí ředitele nemocnice Františka Lešundáka, který podal ke konci srpna výpověď a odchází pracovat na Slovensko.


O novém řediteli největší nemocnice vlastněné Plzeňským krajem by mělo rozhodnout až po podzimních volbách nové vedení kraje, řekl novinářům hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

Lešundák, který byl ředitelem nemocnice téměř s 300 lůžky od roku 2011, odchází do Bratislavy, kde by měl vést jedno z největších zdravotnických zařízení na Slovensku, řekl Šlajs. V čele klatovské nemocnice stál Lešundák mimo jiné v době, kdy se stavěl nový monoblok nemocnice za 1,5 miliardy korun a při přechodu provozu do nového objektu ke konci roku 2012. Klatovská nemocnice má 25 zdravotnických pracovišť a spádové území se 70.000 obyvateli, pracuje v ní 700 lidí, z toho 83 procent jsou zdravotníci. Ročně je v nemocnici hospitalizováno 11.000 lidí, ambulance provedou přes 145.000 vyšetření.

Nemocnice ale vykazuje ze všech krajských nemocnic nejvyšší ztráty. Kraj všem svým nemocnicím přispívá formou takzvané služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Za loňský rok kraj vydal na SOHZ 228,45 milionu korun, z toho šlo do Klatov 117 milionů. Podle Šlajse si Lešundák vedl i přes ztrátu dobře. „On měl na vybranou - buď nebude ve ztrátě a omezí zdravotní služby, nebo zabezpečí kvalitní služby a bude ve ztrátě. A kraj mu dal souhlas s tím, že ztráta může být, protože chceme, aby kvalita zdravotní péče nebyla jenom v Plzni, ale byla třeba i na Klatovsku,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?