Kraje řešily s vládou mzdy sester i plán letecké záchranné služby

21. 2. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje kvitují, že je připraveno navýšení mezd sester u lůžek o 2000 korun od července letošního roku. Peníze na navýšení od ledna ale garantované nejsou, stěžovali si dnes hejtmani na společném zasedání s vládou.


Ministři informovali Asociaci krajů, že vláda chce do konce svého mandátu připravit řešení fungování letecké záchranné služby po roce 2020 tak, aby bylo celoplošně v garanci státu. Od krajů žádá připomínky. Předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) po jednání novinářům řekla, že ještě za starého vedení uzavřela asociace s bývalým ministrem Svatoplukem Němečkem memorandum, podle kterého měly jít peníze na platy zdravotníků z nové úhradové vyhlášky.

„Zatím garantované v úhradové vyhlášce nejsou,“ uvedla Vildumetzová s tím, že se tak stane až od března, což se nelíbí sestrám. Poznamenala, že rozpočty kraje plánují od 1. ledna a praxe vázaná na úhradovou vyhlášku je nepraktická.

Kraje podle hejtmanky na druhé straně ocenily dohodu, podle které dostanou sestry ve směnách u lůžek od července přidáno 2000 korun. Pro nemocnice, které se nemusí řídit rozhodnutím vlády, vytvoří ministerstvo speciální dotační program, ve kterém budou vázány peníze pro sestry sloužící na směny. Nemocnice tak budou mít šanci získat peníze ze 400 milionů korun, které ministerstvo dá ze své rezervy. Celkem bude opatření tento rok stát miliardu korun. Příští rok má navýšení zahrnout úhradová vyhláška, což opět krajům přinese problémy vzhledem k jejímu načasování.

V případě letecké záchranné služby ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) hejtmany ujistil, že služba je zajišťovány na celém území. Kabinet současně požádal hejtmany, aby se vyjádřily k plánu vzniku speciální organizace, která by po roce 2020 leteckou záchrannou službu zajišťovala na celém území.

Nyní v pěti základnách fungují provozovatelé podle nových smluv. Jde o rakouskou firmu Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA létá z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště provozuje stát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?