Nemocnice mimo ČR nabízejí českým lékařům vyšší platy i benefity

24. 10. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Do zahraničí ročně odejde podle odhadu České lékařské komory (ČLK) asi 350 až 400 lékařů. Například nemocnice v Německu a Rakousku nabízejí českým lékařům kromě vyšších platů i další výhody, jako je ubytování, příspěvek na přestěhování, školy pro děti či jazykové kurzy.


V Německu a Rakousku je zájem především o nemocniční lékaře, zdravotní sestry a pečovatele. Ministerstvo zdravotnictví ČR v posledních letech zvyšuje platy zdravotníků a chystá i další kroky, kterými chce odchody do zahraničí snížit.

Čtyři desítky německých a rakouských klinik lákaly tuzemské doktory i další zdravotnický a pečovatelský personál na dvoudenní náborové akci v Praze. Akce se konala už poosmé. Podle organizátorů na ni každoročně zavítá kolem 1500 zdravotníků nebo studentů lékařských oborů. Zhruba 100 až 150 z nich pak za prací do zahraničí odejde.

Podle Zlaty Staškové z pořadatelské agentury je největší zájem o chirurgy, ortopedy a obecně o lékaře v nemocnicích. „V poslední době je obrovský zájem také o zdravotní sestry a pečovatele,“ řekla Stašková.

Lákají je především vyšší platy, které jsou ve srovnání v Českem někdy i několikanásobné. Podle organizátorů akce si mohou lékaři absolventi v německých a rakouských nemocnicích vydělat 4250 eur měsíčně (asi 115.000 korun), vedoucí lékaři pak mohou mít i 16700 eur měsíčně (451.000 korun). Sestry a pečovatelský personál si přijdou na 2000 až 2500 eur (54.000 až 67.550 korun).

Podle nedávného průzkumu mezi velkými fakultními a krajskými nemocnicemi v ČR, jehož výsledky zveřejnil časopis ČLK Tempus Medicorum, se platy lékařů absolventů včetně příplatků za přesčasy, odměn a dalších složek pohybují mezi 29.800 a 55.300 korunami. Primáři si s příplatky vydělají od 72.000 do 128.400 korun, všeobecné sestry zhruba od 25.900 do 35.700 korun.

Podle Staškové poskytují zahraniční zdravotnická zařízení i jiné výhody. „Nabízejí služební byty a příspěvky na přestěhování rodiny, školy pro děti. Lékaři tam mají výhodnější podmínky pro další vzdělávání a někdy i jazykové kurzy zdarma,“ konstatovala Stašková. Zdravotníci z Česka se totiž v zahraničí nejprve učí jazyk nové země, což může trvat i rok. U nemocnice, s kterou se dohodnou, pak zpravidla musí zůstat dva roky. Mohou odjet ale i na kratší - půlroční nebo roční - stáž.

Na odchody zdravotníků a nedostatek personálu v tuzemských nemocnicích dlouhodobě upozorňuje Česká lékařská komora. „Nedostatek lékařů je i v Německu a Rakousku. Job veletrh (náborová akce) je proto logickým krokem, protože o naše zdravotníky je tam zájem. Na rozdíl od nás jim mají co nabídnout,“ napsal ČTK mluvčí ČLK Michal Sojka. Problémem podle něj nejsou nábory, ale neschopnost nebo nechuť politiků řešit situaci v českém zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví se snaží vytvořit pro mladé lékaře takové podmínky, aby neodcházeli,“ napsal ČTK mluvčí úřadu Ladislav Šticha. Kromě zvyšování platů v posledních letech prosazuje úřad také novelu zákona o vzdělávání lékařů, která by měla zkrátit a zjednodušit vzdělávání lékařů, a chce rovněž zvýšit počet studentů lékařských fakult.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?