Očkovací vyhlášku Jurásková asi stihne podepsat

2. 7. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh nové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která ruší povinné očkování kojenců proti tuberkulóze, stihne odcházející ministryně zdravotnictví Dana Jurásková zřejmě podepsat.


A to i přesto, že koalice už dříve vyslovila názor, že odcházející kabinet by žádné zásadní rozhodnutí dělat neměl.

„Bylo ukončeno vnější připomínkové řízení a bude záležet na tom, jak dlouho budeme připomínky zpracovávat a kdy bude jmenovaná nová vláda,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Pokud se ministerstvo s připomínkami vypořádá rychle, Jurásková vyhlášku podepíše. Budeli to ale trvat déle a mezitím bude ustavena vláda nová, rozhodne až nový ministr zdravotnictví, kterým má být Leoš Heger.

V čem je spor? Pediatři chtějí, aby se novorozenci očkovali po narození. Plicní lékaři a imunologové tvrdí opak.

„U novorozenců může očkování závažně poškodit zdraví. V minulých letech dokonce došlo k několika úmrtím,“ řekl Právu hlavní hygienik doktor Michael Vít.

To je i hlavní argument, proč zrušit plošné očkování proti tuberkulóze novorozenců. Vít vysvětlil, že k takovému kroku už přistoupily všechny vyspělé evropské státy.

„Vyhláška říká, že nebudeme plošně očkovat všechny novorozence, ale jen ty, u nichž je vysoké riziko nákazy. To znamená, když někdo v rodině včetně prarodičů tuberkulózu měl, nebo jde o novorozence rodičů ze zemí, kde je vyšší výskyt tohoto onemocnění a trvale žijí na území ČR,“ upřesnil Vít.

Očkovat plošně, ale později

Primářka Pavla Nykodýmová z plicního oddělení Říčany ale Právu řekla, že pokud se bude podle návrhu ministerstva postupovat, může případů tuberkulózy u dětí podstatně přibýt.

„Jsme také proti plošnému očkování hned po narození. Požadujeme však, aby plošně byly v České republice očkovány všechny děti ve věku sedmi až dvanácti měsíců, kdy už je pro ně očkování bezpečné,“ uvedla primářka.

Ta kritizuje i zrušené povinné přeočkovávání dětí v jedenácti letech, k němuž přistoupilo ministerstvo zdravotnictví loni. Nahradilo ho dobrovolnou vakcinací s tím, že vakcínu plně hradí zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?