Otevřeno nové pracoviště pro výzkum léčebného konopí

24. 8. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí otevřela dnes Meclovská zemědělská a.s. z Domažlicka. Jde o společný projekt s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU).


Po zhruba jedenapůlročním výzkumu by se tak ČR měla stát minimálně závislá na zahraničních odrůdách, což by mělo rostlinu výrazně zlevnit a mohla by se tak stát dostupnější pro české pacienty. ČTK to řekli předseda zemědělské firmy Jaroslav Hána a Pavel Klouček i Anežka Janatová, oba z ČZU.

„Pěstování léčebného konopí má z pohledu zemědělství obrovský potenciál pro inovace. Nyní ho dodává jen jedna firma. V Meclově budou pracovat na vlastní odrůdě, která se má stát konkurencí té stávající ze Slušovic,“ řekl Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu, který výzkum i pracoviště výrazně podporuje. Na pěstování léčebného konopí se zatím zaměřuje velmi málo zemí. Hlavně Nizozemsko a také Izrael, s jehož vědci farma spolupracuje. „Proč by ČR nemohla pěstovat konopí na výrobu léků, mastí a dalších a prodávat to do celého světa,“ uvedl Pýcha.

Zkoumání a ověřování odrůdy v pěti pěstebních cyklech bude trvat asi 1,5 roku. Poté se bude meclovská firma ucházet ve výběrovém řízení o to, aby mohla v ČR dodávat konopí i pro pacienty. Zákon umožňuje pěstování konopí pro léčebné použití výhradně na základě licence Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který plánuje vypsat výběrové řízení do dvou let.

Meclovská farma vidí v projektu další růstový potenciál a chce se stát komerčním producentem této byliny. Dala 1,2 milionu Kč do úprav a vybavení pracoviště, které zatím jinde v ČR není. Jeho odborným garantem je Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU, která už dva roky zkoumá sedm vlastních genotypů, tedy odrůd, konopí pro léčebné účely. „Na světě jich existuje několik set. Ale nejsou detailně popsány a pohybují se tak v legislativním vakuu,“ řekl spolumajitel největšího českého velkoobchodu s potřebami pro pěstování konopí Growshop Michal Otipka.

Výsledky projektu a navazující aktivity mají podle vedení ČZU přenést českou vědu na vrchol světového žebříčku. Zájem o tento výzkum projevili přední čeští odborníci na tuto problematiku, například mezinárodně uznávaný lékař a vědec Pavel Kubů.

Pracoviště v Meclově bude hlavně testovat tři pěstební technologie, tedy to, jak ovlivňují obsah účinných látek v rostlinách a ekonomiku. Výzkum zajistí výběr, stabilizaci a podrobný popis genotypů konopí, které budou odpovídat požadavkům ministerstva zdravotnictví. ČR by se tak měla stát plně soběstačná nebo minimálně závislá na dovozu konopí pro léčebné účely. Na projektu spolupracují tři další vysoké školy v ČR. Sledovat budou hlavně antimikrobiální aktivitu extraktů, vývoj nanovláken s hojivými a desinfekčními účinky, z nichž by mohla vznikat nová generace krycích a obvazových materiálů. Podle Otipky bude dalším směrem výzkumu protinádorová aktivita extraktů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?