Případ zdravotnice žalované za pokus vraždy jde k vrchnímu soudu

21. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ zdravotní sestry Šárky Groerové z Šumperka, kterou olomoucký krajský soud potrestal za pokus vraždy podmíněným trestem, míří znovu k vrchnímu soudu.


Proti rozsudku podala v těchto dnech odvolání státní zástupkyně, nesouhlasí s uloženým trestem, řekla žalobkyně Alice Ondrášková. Odvolací soud se bude neobvyklým případem, ve kterém zdravotnice čelí podezření, že chtěla bývalého partnera zabít prošlou látkou oslabující svalstvo, zabývat už podruhé. Loni v červenci stejný rozsudek zrušil.

Ženě původně hrozilo 12 až 20 let vězení, obě strany si po vynesení rozsudku loni v listopadu ponechaly lhůtu pro případné odvolání. Žalobkyně v závěrečné řeči požadovala, aby soud ženu potrestal pod hranicí trestní sazby, ale nepodmíněným trestem. Naopak podle obhájkyně se obžalovaná pokusu vraždy nedopustila, nebyl prý prokázán její úmysl. Její čin navrhovala posoudit jako pokus o ublížení na zdraví. „Odvolání podal pouze státní zástupce, lhůty už uplynuly, případ budeme tento týden posílat na vrchní soud,“ řekla pracovnice trestního oddělení krajského soudu.

Krajský soud zdravotní sestře uložil loni v listopadu stejný trest jako v březnu, tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Sedmapadesátiletá žena podle obžaloby svému bývalému partnerovi píchla prošlý lék, kterým anesteziologové pacientům před operací oslabují dýchací svalstvo. Podle soudu žena jednala v přímém úmyslu muže usmrtit. Muž podle soudce nezemřel vlivem několika faktorů. Přípravek byl prošlý, žena ho místo do žíly aplikovala do svalu a navíc se nezjistilo přesné množství přípravku.

Soudce Vladimír Hendrych tehdy uvedl, že s něčím takovým se za dobu své praxe nesetkal. Trest ženě však nakonec znovu uložil jako podmíněný. V potaz vzal charakter pokusu, minimální následky a okolnosti, za kterých čin spáchala. Poté, co mu vrchní soud případ vrátil, doplnil krajský soud dokazování ve znaleckých posudcích.

Případ se stal v květnu 2013 v rodinném domě v Dlouhomilově na Šumpersku. Poté, co zdravotnice s praxí na oddělení ARO a JIP muži pod záminkou očkování píchla látku, kterou využívají anesteziologové, řekla mu, že do hodiny zemře. Po aplikaci měl muž dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním. Groerová si vzápětí látku aplikovala sama a snědla lék lexaurin, protože chtěla spáchat sebevraždu. Uvědomila si prý, že udělala hloupost. U soudu se hájila tím, že chtěla muže jen zastrašit, ne zabít.

Případ se před soud dostal až po více než dvou letech. Groerová byla původně obviněna z ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování, za což by jí hrozily až tři roky vězení. Věc byla nakonec překvalifikována na pokus vraždy s mnohem vyšší sazbou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?