Ústecká Krajská zdravotní bude muset zaplatit pokutu od ÚOHS

28. 7. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecká Krajská zdravotní bude muset zaplatit pokutu 140.000 korun za chyby v zakázce na nákup zdravotnického materiálu v roce 2009. Pokuta je pravomocná, vyplývá z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).


ÚOHS se případem zabýval opakovaně, výsledná sankce je o 60.000 korun nižší, než jakou úřad Krajské zdravotní uložil v minulosti.

Krajská zdravotní je akciovou společností Ústeckého kraje. V tendru za více než 87 milionů korun poptávala několik skupin výrobků, například obvazy, obinadla a náplasti. Zakázka byla podle ÚOHS vypsána příliš široce. Výběrové řízení Krajská zdravotní vypsala na zdravotnické i hygienické potřeby, které se odlišují způsobem použití a které spolu podle ÚOHS příliš nesouvisí.

Firmy, které se o zakázku chtěly ucházet, uváděly, že nemohou pokrýt tak širokou škálu sortimentu. Krajské zdravotní hrozila pokuta až do výše 4,3 milionu korun. Případem se zabýval ÚOHS od července 2010. Vydal několik rozhodnutí. Případ pak dospěl ještě ke Krajskému soudu v Brně a Nejvyššímu správnímu soudu. Připomínky soudů musel úřad do nového rozhodnutí zapracovat.

Ústecká firma chybovala v minulosti například i v tendru za 17 milionů korun na nákup přístroje na CT vyšetření pro nemocnici v Teplicích. ÚOHS výběrové řízení zrušil. V minulosti dostala Krajská zdravotní od antimonopolního úřadu rovněž několik dalších pokut v řádu stovek tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?