Ústecký kraj vévodí statistikám žloutenky typu C

23. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústeckém kraji stále přibývá nemocných žloutenkou typu C. Za letošní rok už evidují hygienici 61 nových případů, což je více než desetina případů v celé České republice, řekl ředitel Krajské hygienické stranice Josef Trmal.


Žloutenkou C nejčastěji onemocní drogově závislý, uvádějí hygienici. Lidí závislých na drogách je podle údajů městské policie v centru krajského města stále víc. V celé republice je letos hlášeno už 499 případů virové hepatitidy C. „Z toho potom je 61 případů z Ústeckého kraje. Je to dáno tím, že někdy jsou postiženy sociálně slabší skupiny, které tvoří výraznou část nemocných,“ řekl Trmal. Velkou část nemocných tvoří lidé v produktivním věku, nejčastěji od 25 do 34 let. „Ale první případy se objevují už u patnáctiletých,“ doplnil Trmal. Ročně hygienici v kraji evidují kolem stovky nových případů.

Statistikám podle Trmala vévodí narkomani, kteří si drogy aplikují injekčně. „To bohužel přes veškerou snahu, přes výměnné programy, se nepodařilo snížit. Naopak v poslední době tento trend roste. Bohužel jsou to mladší lidé. A bohužel jejich léčba, pokud se vůbec dá mluvit o tom, že se rozhodnou pro léčbu, je dlouhodobá a nesmírně finančně náročná,“ doplnil Trmal.

Potíže s narkomany řeší dlouhodobě i Ústí nad Labem. Podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného strážníci často nachází použité jehly, a to nejen při speciálnívh raziích. „Zaměřujeme se především na dětská hřiště a jejich okolí. Pokud děláme celoplošnou akci, tak najdeme až 90 stříkaček. Takové akce děláme většinou na jaře a na podzim. V rámci pochůzkové činnosti najdeme stříkaček několik,“ uvedl Novotný.

Nejrizikovější částí města je lesopark u kontaktního centra pro drogově závislé. S parkem sousedí také mateřská škola. Lidé z okolí sepsali i petici. Strážníci teď okolí denně hlídají a použité stříkačky sbírají. „Lidé by na ně každopádně neměli sahat, ale zavolat tísňovou linku. Přijede strážník, který na to má ochranné pomůcky a sebere stříkačku do kontejneru, který je na to určený,“ uvedl velitel okrsku městské policie Jiří Jozífek. Obdobná situace je i v dalších parcích ve městě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?