V nemocnicích hradeckého kraje chce volit necelá stovka pacientů

17. 10. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
O možnost volit přímo v nemocnici požádalo v zařízeních patřících Královéhradeckému kraji 93 pacientů. Je to přibližně jako při minulých volbách v roce 2013. Řekla to mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová.


Hlavní nemocnice má kraj v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem, další lůžková zařízení má i v menších městech, například v Broumově či Novém Bydžově. Největší zájem volit projevili pacienti v nemocnicích v Novém Bydžově a ve Dvoře Králové, a to v počtu 36 a 15 osob. Naopak v Novém Městě nad Metují se do seznamu voličů nechal zapsat pouze jeden pacient. Průměrná doba hospitalizace v krajských nemocnicích činí čtyři až pět dní, průměrný celkový počet hospitalizací se pohybuje okolo 3000 pacientů měsíčně.

Volit v nemocnici do přenosné urny mohou pacienti, kteří vědí, že budou hospitalizovaní i ve dny voleb 20. a 21. října. Seznamy voličů - pacientů měly nemocnice na příslušné obecní úřady předat do pátku. Pacient, který bude hospitalizován později, bude moci v nemocnici volit v případě, že do ní již přijde s voličským průkazem, který si předem vyřídí na obecním úřadě. Voličské průkazy obecní úřady při podání osobní žádosti vydávají do 18. října.

Například ve stotisícovém Hradci Králové očekávají, že zájem o voličské průkazy nepřesáhne zájem z voleb v roce 2013. „Do dneška hradecký magistrát vydal zhruba 730 voličských průkazů, při minulých volbách to bylo celkem 1182 průkazů,“ řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. V Hradci Králové je zapsáno asi 74.650 voličů, pro volbu mimo své bydliště by se tak mohlo rozhodnout asi 1,5 procenta z nich. Na voličský průkaz může jeho držitel volit po celém území ČR a na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí.

Hradecký magistrát bude, stejně jako jiné úřady v zemi, ve dnech voleb držet mimořádné služby na oddělení osobních dokladů. Službu budou moci využít voliči s neplatným dokladem. Lidé si budou moci nechat vydat takzvaný rychlý občanský průkaz s platností na jeden měsíc. „Z důvodu zajištění volebního práva budou tyto průkazy vydávány zdarma,“ uvedl Vinklář. Oddělení osobních dokladů bude na magistrátu otevřené v pátek do 22:00 a v sobotu do 14:00.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?