Ve Francii začalo očkování zdravotníků proti prasečí chřipce

21. 10. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Francii začalo plošné očkování rizikových skupin proti takzvané prasečí chřipce, která si v zemi vyžádala již 33 mrtvých, z toho 25 v zámořských územích. První na řadě jsou zdravotníci, a to ti, kteří pracují na dětských odděleních a také tam, kde se starají o pacienty s respiračními chorobami.


Očkovací kampaň není ve Francii přijímána úplně pozitivně. Část odborné veřejnosti a většina té laické je dokonce proti. Poukazuje přitom na to, že chřipka u drtivé většiny nemocných v dobrých hygienických podmínkách není v podstatě horší než jiná chřipková onemocnění. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění se odmítá nechat očkovat proti chřipce typu A 60 až 65 procent Francouzů.

Podle virologa Bruna Liny je ale zapotřebí, aby se podřídili přinejmenším zdravotníci. Až by chřipková epidemie kulminovala, nedostával by se jich dostatek k ošetřování pacientů, což by mohlo zvýšit úmrtnost. Jestliže lékaři ve veřejném zdravotnictví mohou očkování fakticky odmítnout jen z vážného důvodu jako například v případě alergie, soukromí lékaři jsou ochotní se nechat očkovat asi jen z poloviny.

Naposledy podlehlo nemoci před třemi dny v pařížské dětské nemocnici Necker jedenáctiměsíční dítě, u kterého ale byla v jeho třech měsících diagnostikována vážná srdeční vada.

Podle vládního plánu mají být vakcíny podávány zbytku pracovníků ve zdravotnictví, a to včetně obvodních lékařů, po podzimních prázdninách, tedy od počátku listopadu.

Úřady povolily dát do oběhu již tři vakcíny. V plánu je podávání dvou dávek v minimálním rozmezí 21 dnů, ale podle posledních zkoušek ústavu Sanofi-Pasteur by mohla stačit i jedna dávka jeho očkovací látky.

Zatímco Francie nakoupila 94 milionů dávek očkovací látky, která by měla vystačit pro drtivou většinu obyvatelstva, česká vláda v srpnu rozhodla, že za 220 milionů korun nakoupí milion dávek. To by mělo vystačit pro půl milionu lidí. Stát chce také nechat očkovat především zdravotníky.

Virus A(H1N1) způsobující takzvanou prasečí chřipku se po světě šíří od letošního dubna. První případy nákazy se objevily v Mexiku a vzápětí ve Spojených státech. Na celém světě se novým virem podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nakazily již statisíce lidí. Dosud si nemoc vyžádala více než 4500 mrtvých.

V Evropské unii se virem H1N1 dosud prokazatelně infikovalo přes 50.000 lidí, většina z nich nemoc překonala bez výraznějších problémů. Nejpostiženějšími evropskými zeměmi jsou Británie a Německo. V Česku je dosud evidováno 309 případů nákazy, ale žádné úmrtí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?