Vláda projedná přesun letecké záchranné služby do Bechyně

24. 10. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda projedná přemístění základny pro leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji do Bechyně. Důvodem je vyšší hmotnost vojenských vrtulníků, které nemohou přistávat v současném středisku letecké záchranné služby na letišti Planá u Českých Budějovicích.


Sdělil to mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Proti přemístění se v minulých týdnech postavili zástupci Jihočeského kraje a místní záchranné služby.

Odpovědnost armádě za leteckou záchrannou službu v jižních Čechách přiřkla v minulých měsících vláda. Dosud vojáci převáželi zraněné v Plzeňském a Karlovarském kraji. Původní záměr počítal, že armáda využije heliport, který Jihočeský kraj nedávno v Plané modernizoval. Ukázalo se však, že je schopen přijmout pouze lehčí vrtulníky. Ministři proto musí své původní rozhodnutí pozměnit.

Přemístění letecké záchranné služby se nelíbí zástupcům kraje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jim v září slíbil, že půjde o přechodné řešení. Heliport v Plané by měl být znovu využíván poté, co se o pacienty začne v celém Česku starat státní provozovatel s lehkými helikoptérami. Stát by se tak mělo do tří až čtyř let.

Podle Medka používání heliportu pro armádní vrtulníky W-3A Sokol neschválil Úřad civilního letectví. Neodsouhlasil ani stavební úpravy, které by zvýšily nosnost letištních ploch. „Provoz ze stanoviště v Českých Budějovicích by si navíc v porovnání s Bechyní vyžádal další finanční náklady, zejména nájem nezbytných prostor, zabezpečení spojení, servisních a dalších služeb,“ uvedl Medek. Poznamenal, že v Bechyni má armáda svou vlastní infrastrukturu a je schopna zabezpečit provoz střediska letecké záchranné služby vlastními prostředky.

„Z Bechyně je Armáda ČR také schopna zkrátit doletový čas k většímu množství pacientů, především v severní a východní části kraje, kde je nejvyšší hustota obyvatelstva,“ dodal mluvčí. Armáda bude z Bechyně schopna zajistit nepřetržitý provoz, tedy i noční zásahy.

Naopak podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého chystaná změna dolet k pacientům prodlouží. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) označil přesun za nesystémový, nešťastný a neekonomický.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?