Zdravotnictví v Libereckém kraji prodělalo velké změny

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší změny prodělalo v končícím volebním období v Libereckém kraji zřejmě zdravotnictví. Záchranná služba dostala nové sanitky i operační centrum. Největší Krajská nemocnice Liberec se sloučila s městskou nemocnicí Turnov, navíc se dočkala heliportu přímo v areálu a schválena je i výstavba nového pavilonu urgentní medicíny za 1,75 miliardy korun.


Desítky milionů korun investoval kraj do léta zanedbávané Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Obě zařízení jsou zisková a zvyšují mzdy, přesto i je trápí nedostatek lékařů a zdravotnického personálu, jako většinu nemocnic v zemi.

Za velký úspěch končícího období považuje hejtman Martin Půta (STAN) také dokončení hospice, o jehož výstavbě se v Libereckém kraji léta jen diskutovalo. Stavbu začalo připravovat už předchozí sociálnědemokratické vedení. „Jsem rád, že jsme zůstali u záměru využít bývalý kojenecký ústav v Liberci,“ řekl ČTK hejtman. Výstavba hospice s 28 lůžky pro nevyléčitelně nemocné v centru krajského města stála 109 milionů korun, zhruba 80 procent získal kraj z evropských fondů. Hospic byl slavnostně otevřen 5. ledna. „Obsazený je v průměru zhruba ze 70 procent,“ doplnil radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj), do jehož rezortu zařízení spadá.

Podle opozičního zastupitele Františka Peška (KSČM) je hospic jen třešinkou na dortu. „To, co vidíme jako nedostatek právě ve zdravotnictví, je, že se teprve ve druhé polovině volebního období začalo vážněji pracovat na koncepci zdravotnictví,“ řekl ČTK Pešek. Stále podle něj chybí jednoznačná koncepce, která by stanovila, kolik je kde třeba lůžek základní péče, následné péče a odborné péče. „Nebo, že v tomhle regionu nebude nějaká odborná péče, protože je jen 30 kilometrů daleko a využívá ji jen malé procento lidí,“ dodal Pešek. Koncepci podle něj kraj nutně potřebuje zvlášť ve chvíli, kdy se kvůli nedostatku lékařů redukuje péče, jako se to stalo ve Frýdlantu, kde uzavřeli lůžkovou internu, a také v Semilech.

Za úspěch končícího volebního období považuje Tulpa to, že se podařilo narovnat financování krajských sociálních služeb a služeb jiných zřizovatelů. „Dnes mají podmínky stejné,“ řekl ČTK. Začala podle něj i transformace sociálních ústavů, i když ze čtyř projektů se ji zatím podařilo dokončit jen u ústavu pro postižené ženy v Mařenicích na Českolipsku. Kraj pro ně za evropské peníze postavil ve Cvikově a Novém Boru čtyři domy s kapacitou 30 míst, v nichž důstojné podmínky k životu našly postižené ženy, které se neobejdou bez stálé asistence. „Další tři ústavy - Jablonec, Jestřebí a liberecký APOSS, se přesunuly do druhé etapy,“ řekl Tulpa. Třeba v Jestřebí totiž kraj narazil na velký odpor místních, kteří nechtěli, aby vedle jejich domů bydleli postižení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?