Den dětské onkologie připomene příběhy dětí s rakovinou

18. 1. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolem 350 dětí v Česku ročně onemocní nádorovým onemocněním. Zhruba 83 procentům z nich se podaří se vyléčit, mnohé ale mají celoživotní následky. Jejich příběhy a problematiku nádorů u dětí připomene 18. února na piazettě Národního divadla třetí ročník dnu dětské onkologie.


Podle lékařky Lucie Hrdličková z fakultní nemocnice v Motole si akce klade za cíl šířit povědomí o dětské onkologii a upozorňovat na příznaky s cílem odhalit onemocnění včas. Organizátoři také chtějí vyjádřit podporu nemocným a jejich rodinám, vzpomenout na ty, kteří nádorům podlehli, a přeživším dětem pomoci se znovu zařadit do společnosti. „Je potřeba, aby veřejnost věděla, že takové děti existují, že je potřeba je vrátit do běžného života,“ uvedla Hrdličková.

Program na piazettě začne ve 14:00 a návštěvnici se mohou těšit na besedy s lékaři a bývalými pacienty, autogramiádu známých osobností, hry či fotografickou a grafickou dílnu s ilustrátorkou Eliškou Podzimkovou, která v 16 letech prodělala onkologické onemocnění. „Byla to událost, která mi paradoxně zlepšila život. Otevřela mi oči, přestala jsem řešit blbiny, snažím se teď život si víc užít,“ řekla nyní čtyřiadvacetiletá Podzimková. Podle ní je osvěta velmi důležitá, a proto o svém onemocnění na veřejnosti mluví.

Od 18:00 bude následovat lampionový průvod, který půjde od Národního divadla na Václavské náměstí, kde akce vyvrcholí koncertem. Na něm vystoupí mimo jiné zpěvák Tomáš Klus.

Tématem letošního ročníku budou nádory mozku, které jsou po leukemii druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u dětí. Ročně lékaři diagnostikují tento typ nádoru u zhruba 70 dětí. Mozkové nádory jsou podle lékaře Davida Sumerauera z motolské nemocnice nejčastější příčinou úmrtí dětských onkologických pacientů.

Nádorová onemocnění u dětí jsou ve srovnání s výskytem u dospělých vzácná. Nádory v dětském věku tvoří zhruba procento z celkového počtu nádorových onemocnění v Česku. „Ale 17 až 20 procent dětí stále ztrácíme. Léčba často není bez následků, může je handicapovat do dalšího života,“ uvedl Sumerauer. Některé děti mají po vyléčení například poruchy hybnosti, epilepsii nebo se hůře učí.

Léčbě dětských nádorů se věnují pracoviště dětské hematologie a onkologie, které jsou kromě pražské motolské nemocnice také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Plzni a Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?