Do nemocnic chce stát investovat 20krát méně než v roce 2003

20. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nemocnic chce stát příští rok investovat téměř dvacetkrát méně než v roce 2003. V návrhu rozpočtu je 274 milionů korun, letos to bylo 630 milionů a před 15 lety přes pět miliard korun.


Koncepce, kterou v pondělí projedná vláda, navrhuje, aby do budoucna šly peníze na opravy nemocnic z výnosů ze spotřební daně na tabák. Potřeba by byly čtyři miliardy ročně, tedy asi osm procent současného výběru daně.

Velké nemocnice a specializovaná lůžková zařízená v majetku státu poskytují asi polovinu veškeré lůžkové péče. „Stavební a technická infrastruktura těchto nemocnic je však dlouhodobě významně podfinancovaná a je ve velmi špatném technickém stavu,“ píše se v dokumentu, který vláda bude projednávat.

Péče o pacienty se platí ze systému veřejného zdravotního pojištění. Letos to bylo asi 274 miliard korun. Na investice do oprav nebo rozšiřování nemocnic ale peníze dlouhodobě nezbývají a jejich objem každoročně klesá.

Kritizují to jejich ředitelé, zmiňoval to po bilanční schůzce s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) i předseda vláda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Už tehdy navrhl, aby peníze na investice šly ze spotřební daně na tabák. Koncepce zmiňuje do budoucna jako možné zdroje i daň z lihu, piva, vína a meziproduktů.

Loni se ze spotřební daně na tabák vybralo asi 54,5 milionu korun, meziročně o 3,6 miliardy víc. Návrh počítá, že by bylo na investice ročně třeba asi čtyři miliardy korun. Z loňského výběru daně by tak šlo o osm procent. „Je vysoce pravděpodobné, že bude v příštích letech docházet k dalšímu zvyšování daně z tabákových výrobků a tudíž i výnos a převod budou v čase růst,“ uvádí se v dokumentu.

Možností, jak odvod z daně na investice zavést, by měla být změna zákona o rozpočtovém určení daní nebo vytvoření investičního fondu jako kapitoly rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví přímo řídí asi sedm desítek zdravotnických zařízení. Kromě fakultních nemocnic a krajských hygienických stanic jsou to psychiatrické nemocnice, státní lázně, odborné ústavy a léčebny nebo rehabilitační ústavy.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?