DSA má smlouvu na provoz letecké záchranky v Hradci a Liberci

25. 10. 2016 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví podepsalo s firmou DSA smlouvu na provoz stanovišť letecké záchranné služby v Hradci Králové a Liberci v letech 2017 až 2020. Řekl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.


Výsledky tendru v případě těchto stanovišť nikdo nenapadl. Firma DSA chce však u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zpochybnit výsledky výběrového řízení na další čtyři stanoviště, kde neuspěla.

Z deseti stanovišť letecké záchranné služby v Česku bude stát od ledna příštího roku provozovat základny v Praze, Plzni, Brně a Českých Budějovicích, která se zřejmě přesune do Bechyně. O provoz se podělí armáda a policie. Nejasná situace tedy zůstává u základen v Olomouci a Ústí nad Labem, které podle výsledku tendru měly připadnout slovenské firmě Air Transport Europe, a u Jihlavy a Ostravy, odkud měly létat záchranářské vrtulníky rakouské firmy Helikopter Air Transport. Na výsledky u těchto stanovišť si bude firma DSA stěžovat u antimonopolního úřadu. Ministerstvo zdravotnictví její námitky už dříve odmítlo.

„Komise prokázala hrubou neznalost civilních leteckých předpisů, nerespektovala vlastní zadávací podmínky, takže to je důvod, proč připravujeme podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček. Firma musí podnět odeslat do deseti dnů od doručení, tedy do čtvrtku. Firma chce podle Tučka docílit toho, aby se posuzování vrátilo komisi, která nabídky odborně posoudí.

Asociace zdravotnických záchranných služeb dnes kvůli průtahům s tendrem varovala před tím, že noví provozovatelé nebudou mít dostatek času na přípravu převzetí základen. Podle ní může být ohrožena kontinuita této péče. To ale ministerstvo zdravotnictví odmítá.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH by mělo zajistit provozovatele šesti základen letecké záchranné služby v letech 2017 až 2020. Jediným kritériem výběru byla cena.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku (Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem) firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny v Českých Budějovicích a Brně. Alfa-Helicopter už dříve oznámila, že ukončí činnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?