Epidemie chřipky pokračuje na celém území ČR

23. 1. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve 3. kalendářním týdnu se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v České republice zvýšila o dalších 10 % a dosáhla hodnoty 1 691 nemocných na 100 000 obyvatel.


„Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ve 3. kalendářním týdnu se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v České republice zvýšila o dalších 10 % a dosáhla hodnoty 1 691 nemocných na 100 000 obyvatel. Počty nemocných s akutními respiračními infekcemi se nadále zvyšují zejména v dětských věkových skupinách (0 až 5 let a 6 až 14 let).

Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Zlínského a Plzeňského.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Národní referenční laboratoř pro chřipku v tomto týdnu připravila panel vzorků chřipkových virů izolovaných v České republice, které jsou nyní zasílány do spolupracující laboratoře Světové zdravotnické organizace jako součást programu, jehož cílem je výběr izolovaných virů chřipky pro přípravu vakcíny určené pro příští sezónu 2017/2018.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Plošná epidemie přetrvává také ve většině evropských států včetně našich sousedů.
I jinde v Evropě byl během minulého týdne zjištěn mírný nárůst počtu pozitivních laboratorních vzorků. Zdá se tedy, že ani Evropa jako taková ještě není za vrcholem epidemie.

Veškerá aktuální data naleznete na webu Státního zdravotního ústavu:
http://www.szu.cz/publikace/data/soucasna-situace-ari-v-cr

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?