Hlavní město je i nadále vlastníkem Polikliniky Modřany

27. 9. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha je i nadále vlastníkem budovy Polikliniky Modřany. Dceřiná společnost fondu Hartenberg, přes který investuje své peníze do zdravotnictví šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, získala podíl pouze ve firmě, která polikliniku provozuje.


Firma má s městem nájemní smlouvu do konce roku 2026. Páteční informace o transakci v prohlášení upřesnila radnice Prahy 12.

V modřanské poliklinice působí v současnosti asi 90 lékařů, kteří zajišťují péči v 25 specializovaných oborech. Zdravotní péči na poliklinice, která obsluhuje oblast se zhruba 60.000 obyvateli, zajišťuje od roku 1997 firma Codum. Ta má podle Prahy 12 nájemní smlouvu s hlavním městem, která byla loni v červnu prodloužena až do konce roku 2026. Samotná nemovitost ale i nadále patří Praze.

Sedmdesátiprocentní podíl ve firmě Codum v srpnu koupila společnost FutureLife, která je dceřinou firmou fondu Hartenberg Holding. Cenu obchodu zástupci fondu nesdělili, pouze uvedli, že do modernizace polikliniky zamíří desítky milionů korun. Roční tržby firmy Codum se podle Hartenbergu pohybují kolem 90 milionů korun.

Fond Hartenberg vstoupil do zdravotnického byznysu nákupem několika klinik asistované reprodukce a z holdingu FutureLife, který tyto investice zastřešuje, vytvořil lídra v Česku a evropskou dvojku. Na českém trhu umělého oplodnění má zhruba třetinový podíl: vlastní deset větších ze zhruba 40 klinik, které v Česku působí. Další kliniky má v zahraničí. V oblasti ambulantní péče dosud fond vlastnil pouze polikliniku ve Velkém Meziříčí.

Ve fondu Hartenberg má spolu s Babišem peníze také bývalý investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov, který fond spravuje společně se šéfem akvizic Agrofertu Liborem Němečkem. Babiš je stoprocentním vlastníkem koncernu Agrofert, který sdružuje více než 250 firem z odvětví zejména chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví a dřevařství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?