Hygienička ČR chce posílit ochranu proti klíšťatům a prevenci HIV

31. 8. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Posílení osvěty o ochraně proti klíšťatům a zjištění důvodů rychlého nárůstu HIV/AIDS u promiskuitních lidí patří k prvním krokům hlavní hygieničky Evy Gottvaldové, která funkci přebrala v červenci. Pro testování krve dárců na virus zika není podle ní v Česku důvod. Změní se naopak očkovací kalendář dětí, aby byly lépe chráněny proti příušnicím.


Po prvních týdnech ve funkci pochválila také práci brněnských hygieniků při zvládání epidemie žloutenky.

K lepšímu zacílení prevence HIV/AIDS se nyní chystají dvě studie ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a pražským Sexuologickým ústavem. Platnost současné strategie vyprší příští rok.

„Čísla nárůstu HIV pozitivních nejsou v ČR ještě tak velká jako v jiných zemích, ale nejsme na takový nárůst zvyklí. Snažíme se proto zjistit, proč se to děje,“ vysvětlila. Jedna studie bude v komunitě mužů majících sex s muži zjišťovat jejich sexuální chování. Ve druhé studii budou osloveni lidé HIV pozitivní, kteří se infikovali v posledních třech letech, zda by si vzpomněli na moment nákazy. „Dá to obrázek, jak se nemoc šíří, to umožní konkrétně cílit preventivní kroky. Studie začnou v roce 2017 a potrvají dva roky, náklady se propočítávají,“ shrnula odbornice.

O posílení prevence tím, že by partneři a partnerky HIV pozitivních měli ze zdravotního pojištění hrazený preventivní lék, se podle ní teprve bude diskutovat. Evropská komise to doporučila, Francie už úhradu loni za určitých podmínek povolila, v Británii se diskuse nyní vedou.

K ochraně proti klíšťatům Gottvaldová doplnila, že v ČR je očkováno jen 23 procent lidí. Budou osvětové akce v projektech podpory zdraví, zatím se neuvažuje o tom, že by zdravotní pojišťovny očkování plně hradily.

Gottvaldová ocenila jihomoravské hygieniky za zvládání epidemie žloutenky A v Brně, epidemie může podle ní trvat až rok. Hygienici provedli standardní protiepidemická opatření, očkováni byli pracovníci obou infektologických pracovišť a některých lůžkových zařízení. Spolupráce je se školami, praktickými a dětskými lékaři. Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo očkování 624 dospělých a 154 dětí. Město zaplatilo vakcinaci městské policie. Epidemie začala v komunitě uživatelů drog a bezdomovců, hygienici proto spolupracují také s kontaktními centry či armádou spásy.

Podle Gottvaldové není důvod pro testování krve dárců na virus zika. „Nemáme žádné indicie, že bychom měli testování na virus zika zavést,“ řekla k rozhodnutí USA testovat na tento virus veškerou dárcovskou krev. V USA šíří nákazu tamní komáři, nákazy českých občanů jsou dovezené.

Hodnotit plnění plánů, s nimiž funkci v červenci přebírala, je podle Gottvaldové zatím brzy. Dobu dovolených využila hlavně k seznámení s tím, co jí zanechal k dalšímu řešení předchůdce Vladimír Valenta. Kontakt s krajskými hygieniky už navázala, po dovolených se s nimi sejde, aby společně probrali úkoly, které hygienickou službu v Česku čekají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?