Hygienička: Šíření cholery v ČR nehrozí

26. 5. 2017 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Šíření cholery, kterou se nakazili dva Češi při pracovním pobytu v Tanzanii, v Česku podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové nehrozí.


Šíření cholery, kterou se nakazili dva Češi při pracovním pobytu v Tanzanii, v Česku podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové nehrozí. V souvislosti s vyšším výskytem tohoto onemocnění v některých afrických zemích ale ministerstvo zdravotnictví lidem, kteří se tam chystají, doporučuje očkování proti choleře a při pobytu dodržování základních hygienických opatření.

Naposledy byla nemoc v Česku zaznamenána před 15 lety. Toto průjmové onemocnění se šíří především v zemích jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky, hlavně kontaminovanou vodou či potravinami. Podle hlavní hygieničky je toto onemocnění většinou do Česka importováno. „Cholera je velmi silně spojena s nízkými sociálními a hygienickými standardy, tedy nepředpokládáme šíření v České republice, protože přece jenom hygienické standardy jsou v ČR na poměrně vysoké úrovni,“ uvedla Gottvaldová.

Hygienici podle Gottvaldové po odhalení případů cholery přijali některá protiepidemická opatření. Kontaktovali mimo jiné letecké společnosti, s kterými Češi cestovali, a firmy, pro které Češi pracovali. Firmy podle Gottvaldové s hygieniky spolupracují.

Hygienička doplnila, že typ onemocnění, který se může epidemiologicky šířit, byl prokázán jen u jednoho z Čechů. Druhý má jiný typ nemoci, který sice vyvolává průjmová onemocnění, ale neměl by být nakažlivý pro okolí. Oba pacienti jsou nyní v domácí karanténě do doby tří negativních výsledků odběrů stolice. První odběr byl podle hygieničky udělán ve středu, výsledky zatím nejsou známy.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené vodou či potravou znečištěnou fekáliemi. Příznaky jsou silné průjmy a dehydratace organismu. Inkubační doba je několik dnů. Cholera se dá léčit antibiotiky. Na nemoc podle ministerstva zdravotnictví umírá asi jedno procento nemocných, a to těch, kteří nejsou léčeni.

Proti choleře je v Česku dostupné očkování, dvě dávky ve formě nápoje ochrání na dva roky. Prevencí je používání balené vody na mytí obličeje a čištění zubů, dodržování základní hygieny a obezřetnost při konzumaci jídla a nápojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?