Jihočeští hygienici letos zaznamenali 11 případů encefalitidy

27. 6. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští hygienici evidují letos 11 případů klíšťové encefalitidy. Je to o dva méně než ve stejném období loňského roku. V minulém týdnu zaregistrovali hygienici v Jihočeském kraji čtyři nové případy.


Sezona klíšťových onemocnění podle ní teprve začíná. „Jsme stále na začátku, ale vzhledem k nadcházejícím prázdninám a dovoleným, kdy lidé zamíří do přírody a k vodě, budou počty onemocnění přenášených klíšťaty nepochybně přibývat. O to více musí mít lidé na zřeteli, že náš kraj patří dlouhodobě k regionům s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy u nás, ročně je to zhruba pětina všech případů,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Připomněla, že loni hygienici zaznamenali 108 případů encefalitidy. Pokud jde o další onemocnění přenášené klíšťaty - lymeskou boreliózu, v regionu bylo letos nakaženo 44 lidí. To je srovnatelné číslo jako loni v tomto období.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?