Ludvík: Zdraví lidí není nijak ohroženo výskytem izotopu jodu

28. 2. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdraví lidí v Česku není nijak ohroženo výskytem nepatrného množství radioaktivního izotopu jodu 131 v ovzduší několika zemí Evropy, včetně ČR. V tiskové zprávě to uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).


Některé zdroje podle něj v této souvislosti nabádají k nákupu dozimetrů a jodových tablet. Ludvík upozornil, že nadměrné užívání jodu může naopak některým lidem zdraví poškodit.

„Ujišťuji obyvatele České republiky, že jejich zdraví rozhodně není v této souvislosti nijak ohroženo a ani není na místě začít nadměrně užívat jodové přípravky. Jediné, co v této situaci může některým lidem poškodit zdraví, je totiž právě zbytečné a nadměrné užívání jodu,“ uvedl Ludvík.

Na to, že naměřené hodnoty nemohou v žádném případě ohrožovat zdraví lidí upozornil už minulý týden Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Uvedl, že zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. Pozornost by podle něj z hlediska zdraví vyvolaly hodnoty, které by byly až milionkrát vyšší.

První zprávu o výskytu izotopu ohlásila v druhém lednovém týdnu stanice v severonorském Svanhovdu, která je jen několik stovek metrů od ruské hranice. Krátce poté oznámila přítomnost radioaktivní látky v ovzduší stanice v Rovaniemi v Laponsku. Během dvou týdnů byly nepatrně zvýšené hodnoty jodu 131 naměřeny v Polsku, Německu, Francii, Španělsku a také v České republice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?