Někteří lékaři porušují zákaz vydávat léky pacientům v ordinaci

7. 12. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří lékaři vydávají léky pacientům v ordinaci, i když je to zakázáno. SÚKL udělil pokutu.


Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za porušení zákona o léčivech udělil nedávno pokutu 800.000 korun praktickému lékaři, který měl v ordinaci přes 1400 balení léků. Podle České lékárnické komory (ČLeK) je taková praxe poměrně častá.

Poskytnout lék v ordinaci smí lékař jen ve výjimečných případech, například pokud zdravotní stav pacienta vyžaduje okamžitou péči. Lékaři se ale domnívají, že by se vydání léků lékařem mělo povolit ve více případech.

Praktického lékaře, který nyní musí zaplatit pokutu, kontroloval lékový ústav před třemi lety. Kvůli odvolání pokuta nabyla právní moci až nyní. „Bylo zjištěno, že lékař neoprávněně zachází s velkým množstvím léčivých přípravků a při provozu ordinace nedodržuje pravidla zacházení s léčivými přípravky stanovená vyhláškou o správné lékárenské praxi,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. Podle ní měl lékař v době kontroly v ordinaci 1427 balení léků a dalších 35 balení vrácených do ordinace pacienty. Případ podle mluvčí souvisí s pokutou 250.000 korun pro lékárnu, se kterou lékař při získávání léků zřejmě spolupracoval. Ta nabyla právní moci před dvěma lety.

Oddělování předepisování léků od jejich výdeje je podle mluvčí lékárnické komory Michaely Bažantové důležité proto, aby se snížilo ovlivňování předepisujícího lékaře farmaceutickými firmami. Při vydání v ordinaci podle ní často lékaři nepoučí pacienta, jak má lék používat, ani neupozorní na možná omezení či rizika. „Dalším zásadním problémem je pochybnost, zda neexistuje lék, který je pro pacienta vhodnější - tj. zda lékař, který má omezený výběr, nezvolil lék jen proto, že ho má, nikoli proto, že je pro pacienta nejvhodnější,“ napsala Bažantová.

Nejčastěji lékaři v ordinacích poskytují podle Bažantové drahé léky na léčbu cukrovky, zvýšené hladiny tuků v krvi, nádorových onemocnění či na neurologické potíže. „Pokud lékař léky vydá v ordinaci, není to z lidumilství, ale proto, že má dohodu s jedním poskytovatelem lékárenské péče a tam se nakonec a zpětně výdej realizuje,“ uvedla Bažantová. S lékárnou se pak zřejmě lékař domluví na rozdělení zisku.

Lékaři jsou ale pro to, aby se vydávání léků lékařem v některých případech povolilo. „V méně dostupných místech, kde nejsou lékárny ani výdejny léků, by to bylo ku prospěchu. Byli bychom pro změnu zákona, která by definovala, kdy to legální je,“ řekl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Podle něj by výdej u lékaře neměl nahrazovat výdej v lékárnách a nemá smysl ve velkých městech.

Lékař nesmí podle Přinesdomové vydávat léky, může je ale používat při poskytování zdravotních služeb. Tím se rozumí například píchnutí injekce či podání antibiotika. Lékař smí v akutních a odůvodněných případech, pokud je třeba okamžitě nasadit lék a současně není dostupná lékárna, vybavit pacienta potřebným množstvím léků. Lékař také smí koupit přímo od distributora vakcíny, které pacientovi v ordinaci naočkuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?