Nemocnice na Homolce opět obhájila mezinárodní akreditaci kvality

23. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská Nemocnice Na Homolce popáté získala mezinárodní akreditaci kvality péče JCI (Joint Commission International). Informaci sdělila mluvčí Martina Dostálová.


Titul se uděluje na tři roky a nemocnice ho poprvé obdržela v roce 2005. V Česku má tento certifikát ještě Fakultní nemocnice v Ostravě a pražský Ústav hematologie a krevní transfúze.

Dodržování standardů kvalitní a bezpečné zdravotní péče zjišťovali inspektoři JCI v Nemocnici Na Homolce minulý týden. „Těší mě, že jsme tento náročný úkol zvládli a akreditaci obhájili. Standardy JCI mají přes 1200 skórovaných indikátorů kvality a my jsme museli být připraveni na přísnou kontrolu všech,“ uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.

Mezinárodní tým inspektorů JCI se letos v nemocnici zaměřil na průchod pacienta nemocnicí od příjmu přes jeho překlad až po propuštění. V souvislosti s tím se zajímal o potenciální rizika pro pacienta, o připravenost nemocnice na případnou evakuaci a o kvalifikaci zdravotníků. Vedle toho inspektoři sledovali i práci vybraných lékařů a sester.

Podle Dostálové je ale získaná akreditace JCI zárukou toho, že nemocnice sleduje řadu aspektů, mezi nimi i to, zda jsou respektována práva pacientů a jejich blízkých, zda nemohou být zaměněni pacienti nebo údaje ve zdravotnické dokumentaci, zda se dbá na prevenci a kontrolu nemocničních infekcí, zda jsou dodržována pravidla skladování a podávání léčiv a nakládání s odpady nebo zda jsou zaměstnanci průběžně vzděláváni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?