Nepravidelná a bolestivá menstruace

21. 6. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podrážděné, depresivní a vyčerpané – takové bývají ženy, když mají „své dny“. Dlouho platilo, že menstruace není nemoc, nicméně dnes už odborníci zastávají názor, že není „třeba trpět“, když mohou nabídnout pomocnou ruku.


Takzvaný premenstruační syndrom lze zmírnit už jen tím, že si žena začne v inkriminovaných dnech pečlivěji vybírat, co sní. Přednost by měla dávat jídlům s vysokým obsahem vápníku, vhodné jsou i potraviny obsahující vitaminy B a C.

Ne každá stejně

Premenstruačním syndromem označují lékaři souhrn obtíží, které začnou ženy trápit před začátkem menstruace. Typické jsou otékající nohy nebo obličej, únava, nechutenství, bolesti hlavy a podráždění, ženy špatně usínají a často také trpí bolestmi v podbřišku. Ne všechny ženy si samozřejmě stěžují na stejné problémy, do značné míry záleží na momentální duševní i fyzické kondici, navíc bychom si všichni měli uvědomit, že každý člověk snáší bolest jinak. Zatímco jeden už pláče a naříká, druhý si stejné intenzity bolesti sotva všimne. Ženy však v případě premenstruačních zdravotních obtíží často sahají po utišujících přípravcích a lékaři v těchto případech zpravidla doporučují nesteroidní protizánětlivé léky.

Bolestivost

Bolestivá menstruace se objevuje především u mladých žen, u kterých se cyklus teprve probouzí, a obtíže přetrvávají po celé dospívání. Dalo by se trochu zjednodušeně říct, že v té době ještě vše „nefunguje tak, jak má“, hormonální pochody se teprve pomalu dostávají do normálu. Tato určitá nerovnováha způsobuje například i bolestivé stahy hladkých svalů dělohy a odtud pak vycházejí ony pocity bolesti, které někdy mohou přecházet až do křečí.

Příčinou bolestivé menstruace však mohou být i jiné hormonální poruchy, které ovšem už vyžadují speciální vyšetření u gynekologa. S bolestivostí může být spojena i nepravidelná menstruace, která také bývá často vyvolána hormonální poruchou, kdy se tvoří málo hormonu (progesteronu). I v tomto případě je třeba hledat pomoc u gynekologa. Progesteron je nutný k dozrávání děložní sliznice a „řídí“ průběh menstruace, během níž se větší část sliznice odloučí a s krví odejde pryč z těla. Snížená tvorba progesteronu může být i příčinou neplodnosti nebo snížené plodnosti, takže úprava jeho tvorby může mít i jiné důsledky, než jen „pouhé“ odstranění bolestí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?