Pohyblivost i ve stáří

11. 4. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již u dvacetiletých lidí se objevují první známky osteoartrózy, která je důsledkem selhání obnovy kloubní chrupavky. Poškození kloubů osteoartrózou zvětšuje zatěžování nadváhou, nevhodným pohybem a úrazy.


Pohyblivost ve stáří

Dříve se myslelo, že chrupavka degeneruje a neobnovuje se. Nyní však odborné názory považují osteoartrózu spíše za selhání obnovy chrupavky, zvláště při zvýšené zátěži, než za vysloveně degenerativní chorobu. Chrupavky musí odolávat velkým nárazům. Proto je nutné se o chrupavky starat včas, abychom si zachovali pohyblivost až do vysokého stáří.

Obnova chrupavky

Při osteoartróze probíhají nejen degenerativní, ale i reparativní procesy, a tak vznikla myšlenka diety bohaté na kolagenní peptidy. Původně se předpokládalo, že kolagenní peptidy budou působit pouze jako zdroj stavebních látek potřebných pro regeneraci kolagenu, respektive kloubní chrupavky. Pozitivně ale ovlivňují i řadu buněčných funkcí a jsou nositelem informace, kterou předávají buňkám pojivové tkáně. Ty pak produkují příslušný typ kolagenu kloubních chrupavek a dalších tkání pohybového aparátu.

Kolagenní peptidy regenerující a vyživující kloubní tkáně jsou hlavní účinnou látkou originálních českých doplňků stravy Geladrink, postavených na výzkumu revmatologa profesora MUDr. M. Adama, DrSc., který byl oceněn prestižní cenou UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě. Doplněk stravy Geladrink prošel řadou klinických testů, a to vždy s pozitivním výsledkem. Více informací najdete na www.orling.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?