Senát chce dotaci na zaměstnávání postižených zvýšit na 12.000 Kč

17. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát chce zvýšit státní příspěvek zaměstnavatelům na mzdy handicapovaných pracovníků na 12.000 korun měsíčně. Nyní činí 9500 korun měsíčně a Sněmovna schválila jeho navýšení na 10.500 korun.


Horní komora rozhodla v rámci novely zákona o zaměstnanosti, kterou se tak poslanci budou muset zabývat znovu. Zřejmě se tak stane na zářijové schůzi. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením novela sice ruší nynější náročnou administrativu, pokud by ale poslanci nepodpořili senátní návrh, podpora se sníží.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navýšení podpořila. Připomněla, že stejnou změnu doporučoval sněmovní sociální výbor v návaznosti na chystanou valorizaci základní měsíční sazby minimální mzdy od příštího roku. Navýšení příspěvku má předejít „nežádoucímu snížení zaměstnanosti osob se zdravotním postižením“, uvedla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

Proti dalšímu zvyšování příspěvku se ve Sněmovně postavil ministr financí Ivan Pilný (ANO). Varoval před dalším růstem výdajů určených zákonem, když návrh státního rozpočtu pro příští rok by měl udržet deficit 50 miliard korun. Podle ministra by se snížila možnost víc podpořit investice nebo vědu a výzkum. Marksová zase poukazovala na to, že navýšení bylo vyjednáno se zaměstnavateli.

Novela dále sníží limit pro poskytování takzvaného náhradního plnění, kdy mohou úřady a firmy místo zaměstnání povinného podílu postižených pracovníků odebrat zboží od firem s víc než polovinou zaměstnanců s handicapem. Limit má klesnout z 36násobku průměrné mzdy na 28násobek, tedy na 725.284 korun.

Nová pravidla mají ale přinést také zpřísnění, a to pro nemocné nezaměstnané, kteří by měli dodržovat stejný režim jako pracovníci na nemocenské. Směli by tak na vycházky v určitou dobu a úřadu práce by také doručovali neschopenku.

Nejspíš v září se k novele vrátí poslanci. „Pokud by Poslanecká sněmovna neschválila novelu zákona tak, jak ji schválil Senát, došlo by ke snížení podpory zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 procent osob se zdravotním postižením,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?