Ultrasonografie (vyšetření ultrazvukem)

26. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ultrasonografie (také: USG, sonografie, sono) patří k základním zobrazovacím diagnostickým metodám. Je založena na schopnosti ultrazvuku procházet tkáněmi a odrážet se v místech, kde se mění hustota tkáně – například na hranicích orgánů či chorobných útvarech.

Sonografie se uplatňuje ve většině medicínských oborů. Tímto vyšetřením lze rozpoznat strukturu, pohyblivost či funkci většiny orgánů a jejich chorobné změny (cysty, nádory, kameny). Schopnost odrážet ultrazvukové vlny se nazývá echogenita: útvary, které ultrazvuk odrážejí méně či více než okolní tkáň, se definují jako hypoechogenní nebo hyperechogenní. Tyto odrazy (echa) se registrují a vyhodnocují. Na monitoru nebo fotografii se pak zobrazují jako světlejší nebo tmavší než okolí. Vyšší či nižší echogenita sama o sobě není „diagnózou“, je pouze jedním ze znaků, podle kterých lékař určuje charakter vyšetřené tkáně.

Ultrasonografie (vyšetření ultrazvukem)

Průběh vyšetření a příprava

Sonografické vyšetření provádí lékař-radiolog pomocí ultrazvukové sondy. Vyšetření většinou nevyžaduje speciální přípravu, pouze při vyšetření břicha, ledvin a močových cest je vhodná dostatečná náplň močového měchýře. Kůže se ve vyšetřované oblasti pokrývá vrstvou gelu. Samotné vyšetření je velmi jednoduché, nejčastěji se provádí vleže, někdy můžete být vyzváni ke změně polohy (např. na boku či vsedě).
Vyšetření může být za některých okolností ztíženo. Větší množství podkožního tuku u obézních pacientů může i znemožnit hodnocení hlouběji uložených struktur. Hodnocení může být ztíženo také přítomností plynu v žaludku nebo střevě. Dalším problémem jsou nepříznivé anatomické poměry některých orgánů a nespolupracující pacient.
Výsledky jsou k dispozici bezprostředně po vyšetření. Sonografie je bezbolestná a nemá kontraindikace. Do současnosti nebyly prokázány žádné škodlivé účinky ani komplikace spojené s vyšetřením. K častým vyšetřením pomocí ultrazvuku patří těhotenský ultrazvuk, echokardiografie či dopplerovský ultrazvuk.
Těhotenský ultrazvuk se využívá ke sledování průběhu těhotenství, vývoje plodu – jeho velikosti, stáří a pohyblivosti, množství plodové vody, případně odhalení vývojových vad. Pomocí ultrazvuku lze asi od dvacátého týdne těhotenství určit také pohlaví plodu. Ultrazvuk patří v současnosti mezi nejpoužívanější zobrazovací diagnostické metody v těhotenství, neboť nezatěžuje ženu ani plod nebezpečným zářením. V současnosti nabízejí některá pracoviště vyšetření 3D/4D ultrazvukovou technologií, která umožňuje budoucí mamince pozorovat mimiku obličeje, pohyby končetin či srdeční činnost svého dítěte.
Echokardiografie (ECHO) je ultrazvukové vyšetření srdce. Umožňuje zjistit velikost srdce a srdečních dutin, posoudit srdeční funkci, pohyblivost chlopní, komor apod. Díky ECHO se diagnostikují například chlopenní vady nebo hypertrofie srdce (ztluštění svaloviny), která bývá důsledkem dlouhodobě vysokého krevního tlaku.
Dopplerovský ultrazvuk se využívá k hodnocení průtoku krve srdcem a cévami (zejména na dolních končetinách).

Sonografií se vyšetřují:
břišní orgány: játra, žlučník, žlučové cesty, slinivka břišní, slezina, ledviny, močový měchýř, břišní cévy
oblast malé pánve a genitálií: děloha, vaječníky, prostata, varlata
měkké tkáně: kůže, podkoží, nádory
krk: štítná žláza, příštitná tělíska, lymfatické uzliny klouby a další orgány a tkáně.
Klasickým zobrazením je dvojrozměrný obraz (2D), ale v současnosti proniká do lékařství i 3D (4D) ultrazvuk, pomocí něhož lze získávat a zobrazovat orgány a struktury v reálném čase. (viz níže těhotenský ultrazvuk)

Ultrazvuk
je jakýkoli zvuk (mechanické vlnění) s frekvencí vyšší než 20 kHz. Pro člověka je neslyšitelný, ale řada živočichů, například delfíni či netopýři, ho vnímá a využívá ke komunikaci. Mimo lékařství se využívá k měření tloušťky materiálu, čištění vzduchu a předmětů, sterilizaci roztoků, zjišťování skrytých vad materiálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?