Výskyt vážných pneumokokových onemocnění loni asi o pětinu klesl

28. 3. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů invazivního pneumokokového onemocnění loni meziročně zhruba o pětinu klesl na 323. Zemřelo ale stejně lidí jako v roce 2015, a to 66.


Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky bylo loni v Praze, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Bakterie pneumokoka napadá zejména lidi se sníženou imunitou. Ohroženy tedy jsou nejmenší děti, jejichž obranyschopnost není ještě plně vyvinuta, a senioři, protože funkčnost imunitního systému s věkem klesá. Od ledna 2010 hradí očkování dětí proti pneumokoku zdravotní pojišťovny, od roku 2015 na ně přispívají seniorům.

V loňském roce spadalo více než 80 procent všech evidovaných výskytů do věkové kategorie osob ve věku 40 let a výše. Nejvyšší počet případů - 163 byl loni stejně jako v předchozích letech u osob starších 65 let.

„Velmi pozitivní trend ve vývoji výskytu pneumokokových onemocnění u nejmenších dětí lze přičíst celorepublikovému programu prevence invazivních pneumokokových onemocnění a také skutečnosti, že rok 2016 byl již sedmým rokem od zavedení hrazeného očkování dětí konjugovanými vakcínami,“ uvedla Jana Kozáková ze Státního zdravotního ústavu. Dodala ale, že ani věkové skupině dětí do pěti let se loni nákaza nevyhnula, hlášeno bylo 13 případů.

Mezi častá invazivní pneumokoková onemocnění patří zápal plic a pneumokoková sepse, neboli otrava krve. Méně často způsobuje pneumokok zápal mozkových blan. Postihuje hlavně děti, nastupuje velmi rychle a mezi časté následky patří hluchota.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?