Ředitelka klatovské nemocnice odvolána

27. 3. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvoláním ředitelky vyvrcholila dlouhodobá krize v Klatovské nemocnici, a. s. Včera o něm rozhodlo mimořádné jednání rady Plzeňského kraje. Na místo Iriny Riegelové nastoupí současný ředitel Nemocnice následné péče v Horažďovicích Martin Grolmus...


Chce přesvědčit zaměstnance ve výpovědních lhůtách, aby své rozhodnutí odejít zvážili. Riegelová se ke svému odvolání nevyjádřila. Kvůli stagnaci platů a špatné komunikaci s vedením odchází z nemocnice tři lékaři, další odchod zvažují.

„Bývalé vedení nemocnice bylo kritizováno za to, že se svými zaměstnanci málo komunikuje. I tady se budu snažit o vyslyšení požadavků a o nalezení rozumného kompromisu. Nebráním se ani myšlence, aby si lékaři měli možnost ke svým soukromým praxím přibrat také částečný úvazek v nemocnici,“ uvedl Grolmus, který působí v čele horažďovické nemocnice už desátým rokem.

Grolmus povede klatovskou nemocnici do doby, než z výběrového řízení vyhlášeného Plzeňským krajem vzejde nový ředitel. „Počítám šest neděl až dva měsíce. Zatím budu více pobývat v nemocnici v Klatovech, abych připravil pro budoucího ředitele klidnější podmínky,“ řekl Grolmus.

Podle radního Plzeňského kraje pro sociální věci a zdravotnictví Pavla Karpíška se ředitelce nedařilo řešit vzniklé personální problémy. „Na to se nabalovala spousta dalších věcí, což vedlo i k úbytku pacientů,“ uvádí Karpíšek hlavní důvod, proč se rada rozhodla Riegelovou odvolat. Dodává, že v současné době se jedná s lékaři.

„Je v našem zájmu, aby tu gynekologicko - porodnické oddělení fungovalo,“ tvrdí Karpíšek. Nyní vypomáhá nemocnici pět lékařů z Plzně.

„Jde o krátkodobou výpomoc na březen a duben. Jak to bude vypadat dál, nevím,“ říká přednosta gynekologicko - porodnické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň Zdeněk Rokyta.

„Pokud se nepodaří zajistit dostatečný počet kvalifikovaného personálu, budeme muset hledat jiná řešení,“ připouští radní. Právě Karpíška ale viní plzeňská ČSSD ze špatného stavu zdravotnictví v kraji.

„Radní Karpíšek nezvládá svoji funkci a měl by odstoupit. Tento návrh chceme podat na nejbližším zasedání rady,“ říká předseda krajského výkonného výboru ČSSD Plzeňského kraje a poslanec Parlamentu ČR Václav Votava.

Ředitelka Klatovské nemocnice měla podle jeho slov odstoupit již dávno, svou zodpovědnost by měl zvážit i hejtman Plzeňského kraje.

„Radní Karpíšek by se měl věnovat raději realitám, tam by nebylo ohroženo zdraví pacientů,“ dodává předseda klubu zastupitelů ČSSD Plzeňského kraje Jaroslav Bauer.

Karpíšek prý o odstoupení ze své funkce radního neuvažuje. „Je to jen přání členů sociální demokracie, já odstupovat určitě nebudu,“ prohlásil.

Michaela Kunešová, Radmila Nagovská, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?