Senát asi podpoří novelu Hegerovu novelu zákona o zdravotních službách

17. 1. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení povinného souhlasu obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte Senát podle očekávání pravděpodobně schválí. Sám podobnou úpravu loni navrhoval. Senátní ústavně-právní výbor včera doporučil schválit i poslaneckou verzi, mezi jejíž předkladatele patřil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


Právě Hegerova zdravotnická reforma od loňského dubna zavedla povinnost souhlasu obou rodičů, která ale v řadě případů nemohla být v praxi dodržována.

Poslanecká novela stanoví, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Novela rovněž mění podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb a ruší povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou.

Poslanci také novelou poskytli jeslím více času na jejich přeměnu ze zdravotnického zařízení, a to až do konce letošního roku. Do takzvané domácí péče zahrnuli například i zařízení sociálních služeb nebo zařízení ústavní výchovy. Nyní je možná jen u pacienta doma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?