Hojení ran

10. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři kazuistiky téže klientky ukazují, jak se osvědčuje léčba pomocí hydroaktivních krycích obvazů. Klientka A. P., narozená v roce 1908, nastoupila do našeho domova 28. 5. 1991 s těmito diagnózami: AS universalis, demence, inkontinence III. st., cholelitiáza.


Klientka užívala tyto stálé perorální léky: Furon 1x 1, Tiapridal 2x a Agapurin 2x 1 tbl. U této klientky jsem popsala 3 kazuistiky, které se prakticky po roce opakovaly. Lze konstatovat, že u ní se velmi dobře osvědčily obvazy mokré terapie, jimiž jsme vždy dosáhly vyhojení ran.

KAZUISTIKA 1

Z důvodu stáří a velmi tenké, tzv. pergamenové kůže, se jí poprvé při koupání a pravděpodobně nešetrnou manipulací strhla na bérci LDK kůže a vznikly tak dva defekty.

22. 3. 2002 - 1. DEN PRVNÍ DEFEKT JE O VELIKOSTI 3,5 X 3,5 CM - rána povleklá, krvavě secernující, okolí silně zarudlé. Na ránu byla přiložena TenderWet 24 Duo -průměr 4 cm - a na okolí rány byl použit kožní ochranný krém Menalind.

DRUHÝ DEFEKT JE O VELIKOSTI 4 X 3,5 CM -rána krvavě secernující, okolí silně zarudlé, přiložen TenderWet 24 Duo - průměr 5,5 cm a na okolí rány kožní ochranný krém Menalind. Obě DK bandážovány krátkotažnými obinadly Ideal.

29. 3. 2002 - 7. DEN

První defekt zmenšen na 2,5 x 2,5 cm, druhý defekt na 3,5 x 2 cm, oba defekty zřetelně granulují, objevuje se epitelizace, okolí klidné, pokračováno v léčbě přípravkem TenderWet 24.

2. 5. 2002 - 41. DEN

Obě rány byly zhojeny epitelizací, na promazání je pak dále používán pouze kožní ochranný krém Menalind - vzhledem k tenké kůži je prováděna také bandáž krátkotažným obinadlem Ideal.

KAZUISTIKA 2

Po roce se u téže klientky opět vytvořil defekt na PDK, když se klientka uhodila do bérce. Vznikla rána velikosti 4,5 x 2,5 cm.

11. 4. 2003 - 1. DEN

Opět bylo započato i s léčbou s hydroaktivními krycími obvazy. Použili jsme TenderWet 247,5 x 7,5 cm a kožní ochranný krém Menalind na okolí rány a bandáž krátkotažným obinadlem. Spodina rány byla povleklá, mírná sekrece, okolí mírně zarudlé, nebolestivé.

24. 4. 2003 - 13. DEN

Rána je zmenšená, spodina rány čistá, granulující, mírná serózní sekrece, okolí již klidné, přiložen TenderWet 24, průměr 5,5 cm, na okolí rány je použit kožní ochranný krém a bandáž.

28. 4. 2003 - 17. DEN

Rána epitelizuje, zbytek rány pokrývá granulační tkáň, velikost rány se zmenšuje na 1,5 x 1 cm. Přiložen TenderWet 24, průměr 4 cm, ochranný krém Menalind na okolí a provedena bandáž krátkotažným obinadlem.

7. 5. 2003 - 26. DEN

Rána pouze 0,5 x 0,3 cm, epitelizující, bez sekrece a bez zápachu. Pokračováno v léčbě přípravkem TenderWet 24.

19. 5. 2003 - 38. DEN

Ranka nepatrná, přiložen Hydrocoll thin, který byl přibližně měněn po třech dnech (podle sekrece rány).

26. 5. 2003 - 45. DEN

Defekt je zhojen. Obě DK jsou dále promazavány střídavě 3% borovou mastí nebo ochranným olejem Menalind, které udržují vláčnou pokožku.

KAZUISTIKA 3

U klientky potřetí dochází k opětovnému stržení kůže na obou DK. Na levé noze vznikly dva defekty - defekt velikosti 7 x 4 cm na lýtku, jeho okolí je zarudlé, rána krvácí, je mírně povleklá na okrajích. Na obou DK jsou hemosiderinové pigmentace, které má klientka již několik let.

4. 3. 2005 - 1. DEN LÉČBY

Byl přiložen TenderWet Duo o velikosti 7,5 x 7,5 cm, který se aktivuje pomocí Ringerova roztoku přibaleného v ampulích v krabičce s polštářky TenderWet. Na okolí rány používáme kožní ochranný krém Menalind, aby roztok nemaceroval okolí kůže. Vždy také používáme druhotné krytí rány polštářkem Zetuvit. Druhý defekt je velikosti 4 x 3 cm NA HOLENI, nepravidelný, povrchový, nekrvácí, nesecernující. Podle ordinace ošetřujícího lékaře byl přiložen Grassolind - mastný tyl, na který klientka v předchozí léčbě velmi dobře reagovala. Samotný defekt nefocen.

NA PRAVÉ NOZE je defekt o velikosti 5 x 4 cm, nepravidelný, žlutě povleklý, okolí zarudlé, obě DK bolestivé. Na ránu byl přiložen TenderWet 24, průměr 5,5 cm. Na okolí použit kožní ochranný krém. Dále zde vznikly ještě dva menší defekty, na které jsme přiložili Grassolind a krytí a obě DK jsme bandážovali. Klientce jsme ke stravě přidali po dobu 10 dnů Nutridrink.

7. 3. 2005 - 4. DEN LEVÁ DOLNÍ KONČETINA (LDK) PRVNÍ DEFEKT - zmenšen na 4 x 3 cm, méně krvácí, je již přítomna granulační tkáň, místy se objevuje epitelizační tkáň, pokračováno v léčbě přípravkem TenderWet 24, průměr 5,5 cm. Přečnívající kůže sterilně odstraněna.

DRUHÝ DEFEKT - nepravidelný, nesecernující, pokračováno v léčbě přípravkem Grassolind.

PRAVÁ DOLNÍ KONČETINA (PDK) PRVNÍ DEFEKT zmenšen na 3 x 3 cm, je již jasně viditelná granulační tkáň, pokračováno v léčbě přípravkem TenderWet 24, průměr 4 cm. Na menší defekty přikládán Grassolind krytí. Bolestivost DK se výrazně zmenšuje.

9. 3. 2005 - 6. DEN

Při koupání klientky došlo opět ke stržení kůže na PDK, vznikl další defekt velikosti přibližně 5 x 3 cm, nepravidelný, podlouhlý, na který jsme přiložily TenderWet Duo 7,5 x 7,5. Defekt vznikl prakticky v místě prvního většího defektu.

10. 3. 2005 - 7. DEN LDK - defekt na lýtku pouze velikosti 2 x 3 cm, povrchový, ve fázi granulace, nesecernující, čistý, klidný včetně okolí, přiložen Hydrocoll thin. DRUHÝ DEFEKT ZHOJEN.

PDK - defekt menší, čistý, povrchový, znatelná granulace, přiložen Hydrocoll thin.

14. 3. 2005 - 11. DEN PDK - na menším defektu je naznačená granulace, epitelizace, je čistý, bez sekrece, přiložen Hydrocoll thin. LDK - přiložen Hydrocoll thin.

17. 3. 2005 - 14. DEN LDK - defekt již povrchový, bez sekrece, okolí klidné, přiložen Grassolind.

PDK - při snímání obvazu směrem zezdola nahoru je opět nepatrně stržená kůže, jinak je defekt zhojen, nebolestivý, okolí zcela klidné. Opět přiložen Hydrocoll thin. Menší defekty zhojeny, ale ještě pokračováno v přikládání Grassolindu na ochranu kůže.

22. 3. 2005 - 19. DEN LDK - defekt na lýtku zhojen, zůstala pouze jedna nepatrná krusta, na kterou byl přiložen Hydrosorb. PDK - velikost rány v průměru 1 cm, okolí klidné, střed granuluje, bez sekrece, přiložen Grassolind.

25. 3. 2005 - 22. DEN

Všechny defekty jsou zcela zhojeny.

ZÁVĚR

Zkušenosti ukázaly, že používání hydroaktivních obvazů je velmi vhodné, a to nejen po stránce ekonomické, ale i proto, že díky nim je léčba ran kratší, či dokonce velmi krátká, a pro klienty pohodlná a nebolestivá.


O autorovi: Věra Vokáčová, Domov důchodců Bystřany

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?