Liberecký kraj chce vypsat výběrová řízení na ředitele nemocnic

22. 6. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj chce vypsat výběrová řízení na pozice generálních ředitelů Krajské nemocnice Liberec a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.


Naposledy se v obou krajských zařízeních uskutečnila výběrová řízení před čtyřmi lety, řekl včera novinářům hejtman Martin Půta (STAN). Libereckou nemocnici vede od července 2013 Luděk Nečesaný, který zvítězil ve výběrovém řízení. Řízením českolipské nemocnice byl v únoru pověřen bývalý ředitel Preciosy-Lustry Pavel Marek.

Nečesaný je jedním ze tří obžalovaných v případu korupce. V souvislosti s údajným předražením dvou zakázek z let 2008 a 2009 na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice zhruba o 23 milionů korun mu hrozí až 12 let vězení. Vinu od počátku odmítá. Jako jeden z důvodů chystané rezignace uvedl Nečesaný rozpad týmu, s nímž před třemi lety do nemocnice nastupoval. Dlouhodobě kritizuje i působení Pavla Marka, který je předsedou představenstva i v nemocnici v Liberci.

Nemocnice jsou akciovými společnostmi, v případě liberecké nemocnice je kraj majoritním vlastníkem, v českolipské jediným. Výběrová řízení musí vyhlásit představenstva, rada kraje může jejich vypsání jen doporučit. „Vzhledem k tomu, že pan Nečesaný, současný generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, oznámil svou rezignaci ke konci letošního roku, situace se trochu zjednodušila. Je tedy předpoklad, že představenstvo na doporučení dozorčí rady na podzim výběrové řízení vyhlásí a použije i radou kraje schválené parametry,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Po uchazečích kraj požaduje mimo jiné vysokoškolské vzdělání ekonomického či lékařského zaměření, praxi z řízení nemocnice nebo velké firmy a znalost problematiky financování zdravotní péče. Vypsání výběrového řízení už Půta navrhnul na úterním jednání dozorčí rady liberecké nemocnice, příští pondělí by se jím měla zabývat dozorčí rada nemocnice v České Lípě. Podmínky jsou podle Sobotky stejné jako v roce 2013. „Navíc by ale všichni kandidáti měli projít psychologickými testy,“ dodal hejtmanů náměstek.

Krajští radní také schválili založení takzvané superaliance mezi Libereckým krajem a oběma krajskými nemocnicemi. „Je to první krok k předpokládanému holdingu nemocnic,“ řekl Sobotka. Hlavním orgánem superalinace bude výbor zástupců složený vždy ze tří lidí z vedení z každé nemocnice a za Liberecký kraj v něm bude náměstek pro zdravotnictví, který bude jakýmsi mediátorem mezi oběma zdravotnickými zařízeními. Kraji se totiž zatím nepodařilo zahájit spolupráci obou jeho nemocnic ani v oblasti nákupu materiálu, nefunguje ani spolupráce na úrovni lékařů.

Liberecký kraj je podle Půty připraven v příštích letech podpořit investice v obou svých nemocnicích stamiliony korun z krajského rozpočtu. „Kraj jako vlastník je ochoten investice podporovat, zaměstnanci a managementy obou nemocnic musí ale pochopit, že podmínkou je, že budeme hledat nějaké úspory především v nelékařských provozech,“ řekl hejtman. Vytvářet 40 kilometrů od sebe dva systémy na nákup v rámci veřejných zakázek, dva systémy na praní prádla, vaření jídla a podobně podle Půty nedává z dlouhodobého hlediska smysl stejně jako špatná spolupráce na úrovni lékařů. To by se mělo s pomocí superaliance změnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?